Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Incívics a Bigues

Al llarg del mes d’agost hem detectat que, si bé la urgència més immediata seria reduir la quantitat de deixalles que acaben abandonades a l’entorn fluvial, la simple freqüentació desendreçada durant bona part dels mesos càlids de l’any també constitueix un greu impacte per l’ecosistema fluvial.

Fins i tot si els visitants no deixessin plàstics i restes diverses, en ocasions s’arriben a acumular desenes de persones tant al gorg d’en Jeroni, com al gorg de Beines, com entre el gorg d’en Manelet i la Bauma Rossa. Els visitants sovint porten gossos desfermats i malmeten zones d’especial interès com a refugi o zona de caça de nombroses espècies.

La gent té l’hàbit de deixar restes de tota mena: plàstics, calçat i tovalloles, llaunes, i burilles de cigarreta entre d’altres (veure fotos).

Qualsevol dia del mes d’agost es poden trobar restes perilloses o amb risc sanitari sobre les roques i a l’aigua entre la vegetació, com ara hams i fils de pescar, vidres i llaunes trencades, o compreses i volquers.

El principi general hauria de ser endreçar l’actual afluència de gent, minimitzant la presència de visitants en entorns del riu especialment delicats i incentivant un gaudi responsable de la zona dirigint a la gent cap a indrets adequats. Cal encoratjar la responsabilitat mentre es dissuadeix el visitant que no entén res sobre la natura i empra l’espai igual que si fos una platja o una piscina.

Cliqueu sobre les imatges per engrandir-les (autor: Anton Montsant).

One comment on “Incívics a Bigues

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 10/09/2009 by in Bigues i Riells, Central del Fai, Denúncia and tagged , , , , , .

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores