Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Crònica de les II Jornades de Custòdia Fluvial i Participació Social

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Dissabte 28 de maig Associació Hàbitats va celebrar les II Jornades de Custòdia Fluvial i Participació Social a l’Hotel Molí de la Torre a Bigues i Riells, sota el títol “Estratègies de recuperació del bosc de ribera”. Tant els ponents com els participants es van mostrar molt satisfets amb el desenvolupament de les jornades. A la tarda, es va realitzar una sortida tècnica que va permetre a tots els assistents conèixer l’entorn del riu Tenes en la zona del parc de La Resclosa.

Us deixem la nota de premsa que Associació Hàbitats ha fet de l’esdeveniment.

L’Agència Catalana de l’Aigua estudia compartir la gestió del domini públic hidràulic amb les entitats ambientals

El dissabte 28 de maig Associació Hàbitats va celebrar les II Jornades de Custòdia Fluvial i Participació Social a Bigues i Riells. Sota el títol “Estratègies de recuperació del bosc de ribera” les diferents ponències van posar de manifest l’important tasca que les entitats ambientals i el voluntariat estan realitzant en la gestió dels espais fluvials.

Jordi Pagès, tècnic de l’Agència Catalana de l’Aigua va reconèixer durant la seva presentació la tasca de les entitats i va afirmar que l’ACA estudia com compartir la gestió del domini públic hidràulic amb elles. El domini públic hidràulic engloba la franja de l’espai fluvial  destinada a ús públic i que sol coincidir amb la llera de la majoria de cursos fluvials, tant si són d’aigües permanents com esporàdiques. Les limitacions que l’administració imposa per tal de protegir aquests espais d’una acció humana perjudicial també dificulta la tasca de les entitats i projectes que treballen en la mateixa línia de cura i protecció. Una gestió compartida permetria coordinar esforços i impulsaria el paper de la participació social en la gestió mediambiental i en el manteniment de la qualitat òptima dels ecosistemes.

La jornada va comptar amb la presentació de Manel Isnard, Responsable de Medi Fluvial del Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs, i de Jordi Clua, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Bigues i Riells, població on Associació Hàbitats desenvolupa diferents projectes participatius de custòdia fluvial. La conferència inaugural a càrrec d’Andreu Salvat va tractar la problemàtica de les espècies invasores al bosc de ribera. Després d’una pausa a mig matí, les jornades es van reprendre amb una taula rodona on les entitats participants van presentar diferents projectes participatius de millora i recuperació de riberes: el programa de custòdia del curs baix del Gaià de l’Associació Mediambiental La Sínia, el projecte Fes Viure el Ripoll d’ADENC, el projecte Riberes del Ter del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis i els projectes de custòdia i educació ambiental de l’Estació Biològica del Pallars Jussà. A la tarda els participants van realitzar una visita tècnica a les riberes del riu Tenes junt l’hotel del Molí de la Torre,  on Andreu Salvat va posar en pràctica alguns dels continguts desenvolupats a la seva conferència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores