Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Adoptem el riu Congost a Aiguafreda

Voluntariat en família

El passat 23 de març inauguràvem la primavera amb la descoberta i inspecció en família del riu Congost,  que ha estat  apadrinat pels voluntaris del Projecte Rius d’Aiguafreda.

En començar, vàrem fer un repàs geogràfic sobre el riu i un reconeixement de les eines que necessitàvem per fer de veritables científics al riu: la vista, l’oïda, l’olfacte i el tacte. Tot seguit, vàrem fer les observacions i mesures sobre l’aigua i el fons del riu i també vàrem aprendre a distingir els diferents substrats i vegetació aquàtica del riu.

Vàrem conèixer una alga verda, la Cladophora, que viu i recobreix molts rius on les aigües tenen molts nutrients. Amb el joc de les capses els usos i aprofitaments vàrem aprendre quins són els usos que es fa del ri. També vàrem estudiar l’estat de salut de la ribera, i l’índex ens va sortir el color groc, que vol dir que no està ben conservada.

Rius en família

En la cerca dels animalons invertebrats, vàrem estar de sort perquè vàrem pescar dos barbs autòctons i un escorpí d’aigua, que es tracta d’un heteròpter que sembla tenir un fibló, però que en realitat és un sifó i li serveix per respirar fora de l’aigua quan s’amaga sota els sediments.

Després de tot un matí molt divertit fent de científics, vàrem acabar parlant de com podríem millorar el riu, que es troba amb un estat de salut mediocre.  Una de les propostes va ser la de recuperar la vegetació de les riberes. A la tardor, per tant, ens tornarem a trobar!

2 comments on “Adoptem el riu Congost a Aiguafreda

  1. Retroenllaç: Projectes de custòdia fluvial

  2. Retroenllaç: Famílies voluntàries recuperem la vegetació de la Font d’en Pinós | Projectes de custòdia fluvial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 04/06/2013 by in Aiguafreda, Centelles, Educació ambiental, Font d'en Pinós, Inspeccions de riu.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
%d bloggers like this: