Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

El riu Tenes a Bigues necessita millorar

El passat 13 d’abril vàrem fer la descoberta i inspecció del riu Tenes acompanyats per nous grups de voluntaris i famílies del Projecte Rius.

D’una banda, vàrem fer un breu repàs geogràfic sobre el Tenes i sobre les particularitats hidrogeològiques que presenta al seu pas per Bigues, com ara la surgència d’aigües subterrànies que segons llegendes i estudis prové de la riera d’Avencó d’Aiguafreda i que també dona origen al fenomen conegut com les Barbotes.Projecte Rius en família

D’altra banda, vàrem realitzar les diverses mesures i anàlisis de la inspecció de rius i a través d’un joc, vàrem establir els principals usos i les alteracions que presenta tram fluvial, així com també en relació amb el bosc de ribera.

Les capses misterioses del riu

En la cerca dels animalons invertebrats, vàrem comparar el tram d’aigües lentes de la resclosa amb un tram aigües avall de substrat rocós i aigües més ràpides. Entre els còdols i blocs de pedra vàrem trobar nombrosos estoigs d’hidropsíquids en plena metamorfosi i també varem poder observar els adults alats dels efemeròpters, que amb el bon temps i pujada de la temperatura ja havien emergit i pul·lulaven al nostre voltant.

Per acabar, vàrem col·locar en els plafons tots els animalons que havíem trobat. En conjunt, els resultats dels diferents apartats estudiats, ens van indicar que el riu encara necessita millorar, per això vàrem posar fi a la descoberta parlant de com podríem millorar el riu i algunes de les propostes van ser controlar les espècies invasores de la ribera, controlar els col·lectors o repoblar alguns estrats del bosc de ribera amb espècies  autòctones.

Anuncis

2 comments on “El riu Tenes a Bigues necessita millorar

  1. Retroenllaç: 12 d’octubre, jornada de voluntariat familiar al Passeig del Tenes | Projectes de custòdia fluvial

  2. Retroenllaç: Crònica del voluntariat familiar de Bigues i Riells | Projectes de custòdia fluvial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 04/06/2013 by in Bigues i Riells, Fauna, Flora, Passeig del Tenes, Riu Tenes.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores