Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Crònica de la descoberta amb famílies a Llerona

Voluntariat familiarEl dissabte 28 de setembre, a les 10 del matí, ens van reunir membres d’Associació Hàbitats i persones interessades en forma part del Projecte Rius per fer la inspecció del riu Congost al pas per Llerona (Vallès Oriental).

La jornada tenia per objectiu formar als assistents en la metodologia per a la inspecció de rius, donant a conèixer aquest hàbitat i les seves característiques, tant hidromorfològiques, com fisicoquímiques i biològiques. A més, faríem servirmaterials i dinàmiques pensades per famílies voluntàries.

Vam començar per observar la ribera del riu i l’entorn més proper, fent-nos una idea de la tipologia de riu que anàvem a analitzar. Vam veure que la vegetació de ribera tenia una qualitat moderada, tot i estar en un entorn força humanitzat, amb usos agraris, industrials i urbans. Hi havia presència de jonc oval, freixes i, fins i tot, un tamariu, encara que també hi vam trobar presència de canya americana i robínia, espècies invasores.

Després vam identificar els diferents hàbitats dins del llit el riu, on més tard hauríem de buscar els macroinvertebrats. Vam trobar-hi algunes pedres, i sobretot còdols, graves, sorres i zones de llims. En l’anàlisi fisicoquímic vam veure que la temperatura del riu era força alta, 21ºC i que la resta de paràmetres que vam analitzar, pH, concentració de nitrats i saturació d’oxigen, estaven dins la normalitat.

Arribats a aquest punt vam començar amb l’anàlisi biològic de la inspecció, buscant macroinvertebrats que ens farien de bioindicadors del nostre riu. Els vam buscar en els diferents hàbitats que havíem identificat i, amb l’ajuda dels materials del Projecte Rius i dels materials pensats per les famílies, vam identificar de quina espècie eren i quina qualitat biològica representaven. Vam trobar espècies indicadores de bona qualitat, com ara larbes de libel·lula.

En conclusió, podem dir que el riu Congost a l’alçada de Les Franqueses del Vallès, té una qualitat biològica bona i tots els voluntaris present vam fer una valoració molt positiva de la jornada.

Més fotografies de la jornada

Anuncis

One comment on “Crònica de la descoberta amb famílies a Llerona

  1. Retroenllaç: VOTV ens visita a la formació de Llerona | Projectes de custòdia fluvial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores