Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Finalitzen les tasques de millora del Tenes a Bigues

Voluntariat en família al Tenes

Associació Hàbitats ha finalitzat les actuacions previstes en un projecte de recuperació de les riberes del riu Tenes al pas pel municipis de Bigues i Riells, al Vallès Oriental, desenvolupat gràcies al suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Les actuacions s’han desenvolupat en tres espais, la zona de La Pineda al nucli de Riells del Fai i les zones de El Pedregar i de Les Barbotes al nucli de Bigues.

Fa uns dies us vam explicar les accions portades el dia 4 d’octubre pels treballadors i treballadores de Teléfonica a la zona de La Pineda a Riells del Fai: es van eliminar 3 grafits de les roques, es van extreure 5 sacs de residus i es va fer una plantació de 48 helòfits. El dia 12 d’octubre vam fer una segona actuació a Bigues amb voluntariat familiar que us expliquem a continuació.

Les actuacions portades a terme al nucli de Bigues van ser més complexes que les de Riells, ja que l’equip tècnic d’Associació Hàbitats junt amb la brigada municipal, havia visitat l’espai i havia detectat que l’accés al riu en alguns trams del Passeig del Tenes s’havia tancat degut a la proliferació d’espècies ruderals, com l’esbarzer, i de plantes invasores, com el raïm de moro. D’altra banda hi havia força deixalles al llarg del passeig i els elements informatius estaven bruts. Per poder desenvolupar les accions previstes la brigada municipal de l’Ajuntament de Bigues i Riells va fer una primera actuació de desbrossada selectiva per tal d’obrir camins d’accés als voluntaris i facilitar la participació de famílies. La brigada va ser molt curosa a l’eliminar les espècies vegetals per tal de no afectar les espècies de ribera més importants, com alguns petits nuclis de càrex existents, que serien claus en l’actuació posterior.

El dia 12 d’octubre van participar famílies de Bigues i Riells, famílies vingudes del Barcelonès i l’Associació Boscos 94. La jornada va començar a la Baliarda, netejant els plafó informatiu i retirant les deixalles que hi havia al voltant. Aquest tram és força urbà i és el pas que els veïns de Bigues utilitzen per creuar el riu.

Seguint el passeig aigües amunt les actuacions van ser primordialment de gestió de la vegetació. Prèvia desbrossada d’esbarzers, es van fer esqueixos de 3 exemplars de càrex que havien crescut al riu de forma natural. Aquestes esqueixos van servir per ampliar la zona de distribució d’aquesta espècie i frenar la presència d’altres plantes, augmentant la biodiversitat de l’espai. La tècnica dels esqueixos afavoreix la supervivència de les noves plantes, ja que són exemplars ja adaptats a les condicions ambientals de l’espai.

En una altra zona de ribera de menys accessibilitat, es va fer la plantació de lliri groc, càrex i de lisimàquia blanca. Aquesta última és d’especial interès, ja que es una herbàcia amb poca presència en l’actualitat i les exemplars plantats han estat reproduïts a partir de llavors extretes de la mateixa vall del Tenes per part del Viver Tres Turons. El lliri groc i el càrex són helòfits, és a dir, que viuen en contacte directe amb l’aigua del rius i rieres creant ambients òptims per la reproducció d’algunes espècies d’amfibis o peixos.

En el mateix lloc, però a la zona del camí, es van extreure exemplars de raïm de moro que ja havien creuat el camí, situant-se a la banda del riu. Amb l’ajuda d’aixades, es va treure la part aèria de la planta procurant no disseminar les llavors i després es van extreure gran part de les arrels per evitar que tornés a créixer.

Un altre grup de voluntaris es va situar a la zona les Barbotes, especialment a l’entorn de la font de Ca N’Argelich i el gorg de Can Noguera o de l’Avencó, on es va treballar per mantenir el camí que porta a veure el salt d’aigua i el gorg. Es va desbrossar d’esbarzers i raïm de moro a banda i banda del camí i es van plantar alguns arbusts de saüc i botoner europeu per tal de mantenir el camí obert i accessible. En aquesta zona també es van plantar alguns càrex i lliris grocs, es van eliminar els residus que es van trobar i es va netejar el plafó informatiu.

La jornada va concloure amb l’explicació dels voluntaris locals de les surgències d’aigua a les Barbotes i de l’Avencó. Degut a la naturalesa càrstica de la roca mare, en èpoques de pluges abundants, l’aigua surt pels forats i escletxes de la roca en forma de sifó.

Fotografies de la jornada

2 comments on “Finalitzen les tasques de millora del Tenes a Bigues

  1. Retroenllaç: Hivern al Passeig del Tenes | Projectes de custòdia fluvial

  2. Retroenllaç: ESCULLEN AL PROJECTE RIUS COM A REFERÈNCIA INTERNACIONAL EN LA CONSERVACIÓ I MILLORA DELS RIUS | Projectes de custòdia fluvial

Deixa un comentari

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores