Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Famílies voluntàries recuperem la vegetació de la Font d’en Pinós

Voluntariat en família a Aigufreda

El passat dissabte 21 de setembre una vintena de persones ens vam trobar a la font d’en Pinós per fer una jornada de recuperació de la vegetació de ribera en família.

Molt a prop de la font hi ha un salt d’aigua i un gorg, on les deixalles provinents d’aigües amunt del riu hi queden acumulades així que abans de començar l’activitat uns quants voluntaris van omplir alguns sacs amb aquesta brossa.

Després calia conèixer què era el que havíem de fer a la zona i per això ens vam fixar en els resultats de la descoberta de la riera que es va fer al mateix lloc la passada primavera. Després de veure que la ribera no estava massa ben conservada vam començar amb la plantació de herbàcies i arbusts a la font.

Primer vam posar quatre sanguinyols en un marge de la terrassa. Ens farien de barrera natural per no caure i gràcies als seus fruits podrien atraure alguns ocells i petits mamífers.

Després calia desbrossar la zona on hi posaríem canyís, salicària i càrex. Al no haver-hi una cobertura vegetal en bon estat, les plantes ruderals ocupen tot l’espai i ens tanquen els camins d’accés a la font. El canyís és competidor de la canya americana. Veurem si posant canyís aconseguim que la canya americana no s’instal·li a la font. La salicària i el càrex ens ompliran una zona on hi creixen esbarzers i ortigues, que sí que són plantes autòctones però impedeixen el creixement d’altres plantes i es desitjable comptar amb el màxim de varietat vegetal possible en les riberes perquè aquestes puguin complir bé les seves funcions.

Per últim volíem tapar una paret derruïda de maons, així que vam plantar al seu costat vidalba, una enfiladissa.

Amb tot això veurem si la qualitat de la ribera augmenta i quin és el següent pas que podem fer per millorar la font.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 23/10/2013 by in Accions de voluntariat, Aiguafreda, Centelles, Flora, Font d'en Pinós, Restauració.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores