Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Més de 40 persones coneixen de primera mà les obres de restauració del Congost a Llerona

Visita a les obres de restauración del Congost a Llerona

Més de 40 persones van a assistir a la visita de les obres de restauració

El passat dissabte 8 de març més de 40 persones van participar en la visita a les obres de restauració del riu Congost a Llerona que desenvolupa Associació Hàbitats. Els participants van conèixer les directrius que marquen la restauració tenint en compte les característiques del tram i les limitacions tècniques i pressupostàries, així com l’estat de les accions ja realitzades.

La participació va ser molt variada amb presència de famílies de la població, membres d’entitats ambientals que actuen a la conca del Besòs i representants de diferents administracions públiques. La primera fase del projecte compta en aquest sentit amb el suport econòmic de la Fundacion Biodiversidad del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, i del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Durant la primera setmana d’obres s’han eliminat algunes de les clapes de canya de Sant Joan (Arundo donax) situades al llit del riu o zones properes, tallant-les i eliminat de forma mecànica els rizomes per evitar que rebrotin. S’intervindrà també en els nuclis de canyes que proliferen en algunes zones de bosc de ribera d’alt valor ambiental que es conserven en el tram.

S’ha iniciat també els treballs de revegetació. En comptes d’una plantació massiva de petits exemplars, s’ha optat per fer nuclis de plantació amb plançons grans i ben protegits. L’objectiu és aconseguir el màxim de supervivència dels exemplars, especialment perquè les riberes són pasturades per ovelles, fet que impediria l’èxit de plançons petits i poc protegits.

Visita a les obres de restauració del Congost

Els assistents contemplen les característiques d’un dels nuclis de plantació.

Entre les actuacions que resten per desenvolupar durant la primavera de 2014, destaca l’eliminació d’espècies vegetals invasores amb la participació de voluntariat el dia 22 de març, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, i el tancament de l’aguait d’ocells, que ara mateix pateix unes obertures inapropiades enmig del tancat.

Visita a les obres de restauració del Congost

Andreu Salvat mostra als participants un exemplar de Seneci del Cap, una planta invasora que s’eliminarà en la jornada de voluntariat del 22 de març

logo color

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 11/03/2014 by in Les Franqueses del Vallès, Llerona, Restauració, Riu Congost.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores