Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Bosc de ribera i inundacions. Dubtes i respostes

Plantacions a Llerona

Un dels dubtes o preocupació que han sorgit fruit de les obres de restauració del riu Congost a Llerona és la el perill que les plantacions poden comportar en cas de crescuda del riu. En la memòria de molts veïns i veïnes del Pla de Llerona hi ha els aiguats del 1994 i la plantació d’arbres a la zona inundable del riu pot generar dubtes i pors. Dissabte 22 vam resoldre molts d’aquest dubtes durant la jornada de voluntariat.

És veritat que en cas d’inundació els arbres poden ser, juntament amb d’altres, un dels elements de perill al taponar el pas pels ponts de la carretera i poden representar un perill per la població local. És per això que s’ha tingut en compte quin tipus de vegetació i on s’ha reproduït.

Els arbres s’han plantat a la zona més allunyada de la llera, perquè en cas de les crescudes més freqüents, no es vegin afectats.

Més a prop de la llera s’han plantat arbusts com la sarga o el gatell, que per la seva naturalesa i adaptació al medi, són més flexibles, de manera que amb les crescudes s’ajeuen i difícilment seran arrencats per l’aigua.

D’altra banda, el bosc de ribera, en contra del que pot semblar, aporta estabilitat a les lleres del riu i, per tant, les conseqüències d’una avinguda serien menors. Val la pena dir que en cas d’aiguats excepcionals les conseqüències també ho són i tant les plantacions com d’altres elements d’infraestructura, de deixalles… poden comportar un risc.

En properes entrades explicarem amb detall algunes de les tècniques de restauració que hem utilitzat a Llerona.

Fotografia de Maria Teresa Serra, cap de l’Àrea d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès.

One comment on “Bosc de ribera i inundacions. Dubtes i respostes

  1. Retroenllaç: Les plantacions del riu Congost aguanten els últims aiguats | Projectes de custòdia fluvial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores