Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Crònica de la jornada de voluntariat a la restauració de Llerona

Jornada de voluntariat a Llerona

El passat dissabte 22 de març, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, una desena de voluntaris vam dur a terme una part de la restauració del riu Congost a Llerona.

Durant la jornada vam dur a terme diferents activitats. Mitjançant la tècnica de reproducció d’espècies per estaca viva, vam plantar quatre exemplars de Gatell (Salix atrocinerea sp catalunica) i quatre de Sarga (Salix elaeagnos). Els voluntaris vam serrar una branca de cada espècie d’individus propers, obtenint 4 estaques de cada branca. Després les vam col·locar a dins la rasa, que la maquinaria de les obres havia preparat, i les vam cobrir de terra. Ens van explicar la importància de conservar la direcció de la saba, ja que sinó els nous individus no seran viables.

Jornada de voluntariat a Llerona

Un cop acabada la plantació, vam aprofitar el camí de tornada per anar eliminant els individus de Seneci del cap (Senecio inaequidens) que trobàvem al pas. Aquesta espècie es tracta d’una espècie invasora provinent de Sud-Àfrica, que resulta tòxica per al ramat. D’aquesta manera, el ramat s’alimenta de les altres espècies que troba i li va deixant més espai al Seneci, que pot acabar colonitzant l’espai. A la zona de la restauració l’espècie no està molt estesa i  l’eliminació manual  ajudar a controlar-ne la proliferació.

Jornada de voluntariat a Llerona

Finalment també vam recollir les deixalles que anàvem trobant. Val la pena remarcar que la presència de deixalles no és preocupant, però tot i així, vam trobar 4 rodes de vehicles i vam omplir dos sacs.

P1110113

El grup de voluntaris vam marxar satisfets amb la feina feta i amb nous coneixements sobre el riu Congost i els ecosistemes fluvials en general.

Fotografia de Maria Teresa Serra, cap de l’Àrea d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès.

logo color

Anuncis

2 comments on “Crònica de la jornada de voluntariat a la restauració de Llerona

  1. Retroenllaç: Bosc de ribera i inundacions. Dubtes i respostes | Projectes de custòdia fluvial

  2. Retroenllaç: Participa en la restauració ecològica del riu Congost | Projectes de custòdia fluvial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores