Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Crònica de descoberta de la riera de Llavina a Centelles

El passat 29 de març, vam anar a inspeccionar la Riera de la Llavina al municipi de Centelles.

Recentment l’Ajuntament de Centelles i Associació Hàbitats hem signat un conveni de col·laboració per donar a conèixer al municipi els seus ecosistemes fluvials, a més de continuar col·laborant en l’entorn de la  Font d’en Pinós. Aquesta formació ha estat el tret de sortida per a que els veïns i veïnes de Centelles coneguin el Projecte Rius.

Amb una jornada més aviat freda i nuvolosa, unes 25 persones, ens vam trobar a la masia del Rossell per anar a la riera de la Llavina. L’Ajuntament va restaurar aquesta riera fa pocs anys amb diferents plantacions de bosc de ribera. Seguint la metodologia d’inspecció vam anar determinant els diferents paràmetres de qualitat de la riera.

Vam trobar una qualitat de ribera moderada, degut a que els ecosistemes adjacents a la riera són camps de conreu en tot el tram d’estudi, tot i que a primer cop d’ull, l’estructura del bosc de ribera es veia bona.

Seguidament vam prendre les mesures fisicoquímiques i vam determinar que es trobaven dins de la normalitat. Amb una temperatura de l’aigua de 11ºC, un pH de 7 i 20mg/l de nitrats dissolts a l’aigua. Els veïns i veïnes van explicar que ara és l’època de l’any en que s’adoben els camps i al  trobar-nos en na riera envoltada de camps agrícoles, trobar aquesta concentració de nitrats és normal.

Finalment vam dur a terme el mostreig de macroinvertebrats. Vam aprendre a diferenciar els mol·luscs segons la direcció de gir de la seva closca. També vam buscar les brànquies dels plecòpters i de les efímeres per no equivocar-nos amb les seves cues i finalment vam determinar que teníem una bona qualitat de l’índex de macroinvertebrats amb les cuques de capsa.

En general, podem afirmar que la riera de la Llavina es troba en un estat de conservació bo i que més de 25 persones vam gaudir d’una bona jornada al riu.

Cal dir, que tot buscant macroinvertebrats també vam trobar la larva de salamandra o tritó… ens ajudeu a identificar-la?

Larva a la riera de Llavina

Anuncis

One comment on “Crònica de descoberta de la riera de Llavina a Centelles

  1. Retroenllaç: Acord entre l’Ajuntament de Centelles i Associació Hàbitats | Projectes de custòdia fluvial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 03/04/2014 by in Centelles, Inspeccions de riu.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores