Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Associació Hàbitats fa una prova pilot amb substrats artificials per determinar la salut del Tenes a Riells del Fai

Macroinvertebrats del Tenes

El dissabte 26 d’abril Associació Hàbitats celebra una sortida de descoberta del riu Tenes a l’antiga central hidroelèctrica de Riells del Fai durant la qual es comprovarà l’eficàcia de l’ús de substrats artificials en el mostreig de macroinvertebrats.

L’activitat començarà a les 10 del matí a la parada d’autobús de Riells del Fai i està oberta a tota la població. Des del punt de trobada els participants es desplaçaran caminant fins a l’antiga central hidroelèctrica de Riells del Fai, on es desenvoluparà l’activitat. Al llarg del matí els participants tindran l’oportunitat de fer diferents anàlisis per determinar l’estat de conservació del tram.

El principal atractiu de la jornada vindrà donat per una prova pilot amb substrats artificials que Associació Hàbitats ha començat aquesta primavera en el riu Tenes. La cerca de macroinvertebretats dins de l’aigua és una de les anàlisis més importants que es fan a l’estudiar l’estat de conservació dels ecosistemes fluvials, alhora que una de les més atractives per la població. En algunes ocasions, però, les característiques del riu dificulten aquesta cerca. L’ús de substrats artificials facilita el mostreig en llocs de difícil o impossible accés, ja sigui per l’elevat cabal, la profunditat o per ser el substrat fangós o sorrenc, la qual cosa col·lapsa la xarxa o salabret que s’utilitza en el mostreigs.

Aquesta prova pilot es basa en una metodologia dissenyada per Red Cambera,l’entitat que desenvolupa el Projecte Rius a Cantàbria. Per tal de que sigui accessible als voluntaris d’inspecció s’ha seleccionat un mètode que fa servir materials fàcils d’aconseguir, com són totxanes de fang i filferro. L’experiència del Tenes a Riells del Fai serà la primera ocasió en què Associació Hàbitats prova l’ús de substrats artificials a Catalunya, en un tram on els profunds gorgs dificulten el mostreig habituals de la metodologia del Projecte Rius.

La jornada és gratuïta i oberta a tota la població, especialment a les famílies. Associació Hàbitats recomana inscriure’s prèviament al telèfon 93 421 32 16 o a info@associaciohabitats.cat

Aquesta jornada es desenvolupa en un tram on Associació Hàbitats desenvolupa un projecte de custòdia fluvial. L’activitat, per tant, serà una bona ocasió per conèixer la metodologia del Projecte Rius i els projectes de custòdia del territori de l’entitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 22/04/2014 by in Bigues i Riells, Central del Fai, Fauna, Inspeccions de riu, Participa-hi!, Riu Tenes.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores