Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Resultats de la prova pilot amb substrats artificials al Riells del Fai

Substrats artificials al Tenes

Comprovació dels substrats articials

El passat dissabte 26 d’abril una vintena de persones vam fer l’anàlisi de l’estat del riu Tenes a Riells del Fai. Es tracta d’un tram de riu que s’analitza des de fa 7 anys per un grup de voluntaris molt estable i molt proper a la finca de la Central de Riells, que compta amb un acord de custòdia amb Associació Hàbitats.

L’análisi d’aquest tram de riu sempre ha donat resultats entre moderats i bons, però ens trobàvem amb l’inconvenient de la dificultat en el mostreig de macroinvertebrats, degut a la geomorfologia de l’indret. El riu crea una gorgs molt profunds que impedeixen l’accessibilitat al fons. És per això, que vam optar per fer una prova pilot instal·lant uns substrats artificials creats amb totxanes. El projecte rius de Cantàbria havia fet una prova molt semblant i vam decidir aplicar la metodologia a veure si obteníem millors resultats de macroinvertebrats. I així va ser.

Subsbtrats artificials al Tenes

Retirada dels substrats artificials

Primerament vam començar fent la inspecció de la hidromorfologia i els paràmetres fisicoquímics, que van donar uns resultats molt semblants als habituals. Un hàbitat força heterogeni, amb bon estat ecològic del bosc de ribera i un cabal lleugerament baix. L’aigua estava a 14ºC, amb pH neutre (7), una baixa concentració de nitrats (5mg/l) i una saturació d’oxígen del 72%.

Arribats a aquest punt vam començar a mostrejar les totxanes que havien estat submergides durant 10 dies als gorgs de Riells. Vam trobar molta presència d’hidròbits, ancils i físids (mol·luscos) així com un cenàgrid. La troballa més interessant per això, va ser la cuca de capsa, ja que en les inspeccions anteriors no n’haviem aconseguit trobar dins del riu, però sí en el canal de reg paral·lel al riu, cosa que se’ns feia estranya. Vam completar el mostreig amb els altres ambients presents a l’espai, on vam trobar dos exemplars de cranc americà.

Mostreig amb substrats artificials

Mostreig dels substrats artificials

 

Finalment vam poder determinar que l’estat del riu Tenes a Riells pel què fa als macroinvertebrats és bo. En aquesta ocasió els substrats artificials han estat retirats una mica aviat però l’experiència ha estat molt interessant i s’han fet noves troballes. Per tant, els voluntaris del Projecte Rius tornaran a utilitzar la metodologia a la tardor per confirmar aquesta primera dada i comprovar si tenint la totxana submergida durant alguns dies més la colonització de les cuques de capsa és major.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores