Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Més de 2300 voluntaris determinen la salut dels rius i rieres de Catalunya

 

Infografia Informe RiusCat 2013

Resum RiusCat2013

Els rius i rieres de Catalunya presenten menys punts negres però la millora que es dóna no és prou significativa per complir amb els objectius ambientals marcats per la Directiva Europea Marc de l’Aigua per l’any 2015. Aquesta és la principal conclusió de l’Informe RiusCat 2013, elaborat gràcies a l’esforç de més de 2300 voluntaris del Projecte Rius, una iniciativa de referència internacional impulsada per Associació Hàbitats.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, l’Informe RiusCat 2013 torna a evidenciar l’estabilitat de la qualitat dels rius i rieres de Catalunya en els últims anys. Si durant les dècades dels vuitanta i noranta del segle passat la millora dels rius i rieres va ser molt notable, aquesta primera dècada del segle XXI dibuixa un mapa on un important nombre de rius sembla que no pot superar el llindar del bon estat ecològic.

La conjuntura econòmica tampoc permet albirar canvis significatius. A tall d’exemple, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és l’organisme públic encarregat de fer el seguiment de les diferents masses d’aigua, les superficials, marines i continentals, i les subterrànies. L’any 2013 l’ACA no ha pogut dur a terme la campanya de mostreig de macroinvertebrats del Programa de Seguiment i Control. Tot i que altres organismes, com el Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, han mantingut algun punt en la xarxa de control, en algunes conques només els grups de voluntaris del Projecte Rius han fet el seguiment dels macroinvertebrats.

La tasca dels voluntaris del Projecte Rius, tot i no ser professional, és especialment valuosa en aquesta situació i evidència el paper protagonista que la societat civil està prenent durant els últims anys. Malgrat això,els recursos d’Associació Hàbitats per atendre la xarxa de voluntariat també són incerts any rere any i demanem que les convocatòries de subvencions tinguin en compte les despeses de gestió de voluntariat i valorin l’estabilitat i èxit dels projectes de referència del país, en comptes d’animar a impulsar noves iniciatives sense cap criteri de continuïtat.

Informe RiusCat2013 >>

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores