Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Nit de ratpenats al riu Congost

Imatge

El passat dijous 26 de juny, en el marc del projecte de restauració del riu Congost a Llerona, Les Franqueses del Vallès, vam celebrar una nit de ratpenats per conèixer part de la fauna que viu als nostres rius. Des del Museu de la Tela de Granollers duen a terme el projecte Quirorius, un programa de voluntariat que consisteix en el  seguiment de ratpenats aquàtics. En Carles Flaquer, Coordinador de l’Àrea de recerca en Quiròpters ens va acompanyar durant la visita.

Unes 40 persones ens vam trobar al Consell de Poble de Llerona per conèixer una mica més els ratpenats i desmentir alguns dels mites que acompanyen aquests animals. A Catalunya tenim unes 30 espècies de ratpenat, totes elles són insectívores i han de menjar entre un 70 i un 80% del seu pes cada dia. Us imagineu quants insectes representa? En d’altres parts del món hi ha ratpenats que són fructívors i inclús algun que és vampir, però no és el cas d’Europa. Els ratpenats no s’enreden als cabells, no ens xuclen la sang i són molt beneficiosos per controlar les plagues d’insectes com els mosquits.

Vam conèixer el parany d’arpa, instrument per atrapar ratpenats i també un model de caixes niu per aquests animals.

Quan el sol ja es va pondre, i després d’agafar forces amb una mica de coca de Sant Joan, vam sortir a buscar ratpenats. Amb un receptor d’ultrasons i un amplificador vam poder sentir un món de sons paral·lel, el dels ratpenats. Vam sentir el seu radar, el soroll en menjar i inclús algun crit social de l’espècie Pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus).

Ja ben entrada la nit, ens vam acomiadar recordant que el projecte de restauració participativa del riu Congost segueix obert i convidant als participants a les activitats de tardor que organitza Associació Hàbitat.

logo color

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores