Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Sortida formativa a Rialp

El passat dissabte 27 de setembre, en el marc del Proyecto Ríos: impulso del voluntariado en ríos en la cuenca del Ebro, finançat per la Fundación Biodiversidad, vam realitzar una sortida formativa al Barranc de Sant Antoni, dins del municipi de Rialp.

Amb la col·laboració del Centre d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu i de l’Ajuntament de Rialp ens vam reunir una vintena de persones per conèixer el Projecte Rius i fer la inspecció del riu, alhora que coneixíem i compartíem diferents recursos educatius per a realitzar l’activitat.

Primerament, l’Ajuntament de Rialp ens va oferir una visita a la Central Hidroelèctrica municipal, remarcant el camí que el municipi s’ha marcat cap a la sostenibilitat i la valoració del patrimoni natural.

Havent vist la instal·lació, ens vam centrar en la inspecció del riu. Cal tenir en compte que ens disposàvem a fer una anàlisi del riu de forma ecosistemica, és a dir, considerant el riu un ecosistema on, a més de la qualitat de l’aigua, també s’han de valorar altres paràmetres, com el bosc de ribera o la comunitat biològica que viu dins de l’aigua.

Vam començar per analitzar la qualitat hidromorfologica del riu, valorant la heterogeneïtat de l’hàbitat on ens trobàvem i quantificant la qualitat del bosc de ribera. El resultat és que el riu de Sant Antoni és un hàbitat força heterogeni i amb un bosc de ribera de bona qualitat.

El segon paràmetre a analitzar era la qualitat fisicoquímica, en la que també vam obtenir uns bons resultats. PH neutre, baixa concentració de nitrats i temperatura adequada. La concentració d’oxigen ens va sortir per sota el que esperàvem, però ens ha quedat el dubte de si és realment així, o si el problema és del mateix reactiu.

Per últim vam fer la cerca de macroinvertebrats per tal de quantificar l’estat biològic del riu. De seguida vam començar a trobar bioindicadors de qualitat molt bona com diferents tricòpters, un munt de heptagènids i una preciosa perla.

En resum, la inspecció ens va donar una molt bona qualitat ecològica del barranc de Sant Antoni i una millor jornada de compartir recursos i experiències en el món de l’educació ambiental.

 

Rialp-02

Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidad

P9275181

P9275245

P9275274

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores