Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Voluntariat ambiental amb Fundación Telefónica

Fundación Telefónica col·labora en el manteniment de les actuacions de restauració a Les Franqueses del Vallès. Fundación Telefónica repeteix l’experiència de l’any anterior en el marc de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat i escull el projecte d’adopció del riu Congost per col·laborar en la conservació del medi.

Així, el dia 10 d’octubre a les 9h del matí 43 treballadors de l’empresa de telecomunicacions es varen reunir vora al riu Congost al pla de LLerona per dur a terme tasques de reg i substitució de plantacions, eliminació d’invasores i reforç de l’aguait d’ocells. L’activitat va concloure a les 14h amb totes les tasques assolides.

Les persones voluntàries es van dividir en 4 grups de treball de caràcter rotatiu, per tal d’afavorir que tothom realitzés cadascuna de les tasques planificades. El primer grup ha treballat en l’arranjament de la tanca que delimita una zona de tranquil·litat per a aus en un lloc d’especial interès per a aquest grup de fauna. La tanca ja existent havia estat ampliada dies abans pels tècnics encarregats de la restauració del riu, però mancava realitzar el reforç de l’estructura i el revestiment.

El segon grup s’ha dedicat a l’eliminació dels individus de camamilla de la plana (Senecio inaequidens), una espècie invasora que colonitza les planes obertes. La seva extracció és relativament senzilla perquè no es requereixen eines; és suficient  amb la manipulació manual si se segueixen correctament les indiccions del experts. Els voluntaris i voluntàries han aconseguir extreure pràcticament la totalitat d’exemplars dels marge dret del Congost.

El tercer àmbit d’actuació ha estat en el marc del manteniment de plantacions amb la neteja i condicionament dels escocells de les plantacions al passeig fluvial. Eliminant les espècies herbàcies dels escocells s’aconsegueix disminuir la competència per nutrients i aigua de les plantacions de vegetació autòctona que s’han realitzat i es maximitza la probabilitat de supervivència de les plantes.

L’últim grup de tasques han estat les relacionades amb la neteja de l’espai. Tot i que l’indret no presentava deixalles sòlides de tipus domèstic, sí s’hi va detectar la presència de runa al marge dret del riu. D’altra banda, la majoria de residus trobats provenien d’aigües amunt, arrossegats per la força de l’aigua a les últimes pluges. Gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès, la runa retirada pels voluntaris ha estat gestionada per la brigada municipal. Amb aquesta activitat es posa fi a les actuacions de restauració ecològica del riu Congost en el tram del pla de Llerona.IMG_0781

Amb el finançament del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidadlogo color

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores