Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Visita tècnica als espais en custòdia de Bigues i Riells

El 12 de novembre l’equip tècnic i la Junta Directiva han fet una visita de seguiment als espais en custòdia de Bigues i Riells amb l’objectiu de supervisar les actuacions dutes a terme al municipi, així com planificar les actuacions futures.

L’entitat compta amb tres acords de custòdia en el municipi. El primer a la zona de Riells del Fai on se situa l’antiga central hidroelèctrica, el segon a Bigues en un antic molí restaurat com a hotel rural, i el tercer signat amb l’Ajuntament de Bigues i Riells que abasta el passeig del riu Tenes que travessa el municipi.

La primera parada de la visita és a Riells del Fai. Es constata el reiterat vandalisme, més acusat a l’estiu, que aquest últim cop s’ha cobrat el respatller del banc situat al mirador (davant del gorg negre) instal·lat per l’entitat l’any 2010. Altres elements indicatius també han patit desperfectes, com per exemple pintades als panells informatius dels usos no permesos a l’espai. D’altra banda, dins l’edifici de la Central hidroelèctrica hi ha proliferat la bardissa (l’últim sanejament va ser l’any 2012). Durant la vista no s’ha pogut accedir a l’antiga bassa que es vol restaurar, donat que es trobava coberta per la bardissa i el nivell de l’aigua no permetia travessar a aquesta zona.

Seguidament el grup ascendeix el curs fluvial fins la zona dels gorgs. En aquest espai s’hi ha detectat un nucli de canya americana que havia romàs sense identificar en visites anteriors. És l’únic nucli d’aquesta espècie detectat a la vall de Riells, però tot i així és un clar símptoma del potencial expansor d’aquesta espècie. No obstant, l’inaccessible de la vall dificulta les tasques d’extracció i tractament. El marge esquerre del riu, presenta unes grans concavitats d’argiloses en forma de coves on a l’estiu hi acampen banyistes i durant la resta de l’any s’aixopluguen altres transeünts. Aquest espai presenta múltiples pintades i grafits a les roques, que tot i que l’any 2010 es varen eliminar durant uns camps de treball, darrerament han tornat a aparèixer i contribueixen a degradar un espai que d’altra manera seria idíl·lic.

La següent parada es duu a terme al passeig del Tenes, al nucli de Bigues. L’objectiu és comprovar la pervivència dels exemplars plantats l’any anterior per reforçar la cobertura vegetal de la ribera. S’observa que els exemplars plantats a través de la tècnica d’esqueixos presenten un major índex de supervivència que els plançons provinents del viver. També es pren nota de les afectacions a la passera que l’Entitat va instal·lar al Tenes l’any 2009, ja que un dels taulons esta malmès a causa de l’ús i les inclemències del temps. S’observa la proliferació d’ortigues i esbarzers en un dels accessos al riu conegut amb el nom de Les Borbotes, així que es planteja la possibilitat de dur a terme una desbrossada selectiva durant l’hivern. Finalment es realitza la visita a la finca en custòdia de l’antic molí. Aquest finca presenta un bon estat de conservació ecològica gràcies a que el propietari realitza les tasques de manteniment assessorat per l’Associació Hàbitats.

Tot i que els resultats de la feina feta durant els darrers anys són molt satisfactoris, factors externs com el vandalisme dificulten molt la perduració de les millores. També suposa un problema important la proliferació d’espècies exòtiques que requeriria actuacions de molt més abast i que s’escapen de les capacitats de l’entitat. Per últim, es proposa seguir dinamitzant la població local en la cura del medi i afavorir activitats de voluntariat on la ciutadania pugui contribuir a la millora del seu entorn més proper. Totes les actuacions realitzades al municipi durant 2013 i 2014 han comptat amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Cingles del Bertí

Cingles del Bertí

La Central

La Central

Riu Tenes

Riu Tenes

Riu Tenes

Riu Tenes

Inspecció Tècnica al riu Tenes

Inspecció Tècnica al riu Tenes

logo color

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
A %d bloguers els agrada això: