Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Recuperem el safareig de La Central i afavorim la biodiversitat local

Diumenge 1 de març 15 voluntaris i voluntàries vam treballar a l’entorn de La Central del Fai. L’objectiu era recuperar el safareig de la Central i afavorir l’espai per a que la fauna local i en especial els amfibis i rèptils, trobin un indret on reproduir-se.

L’activitat, coordinada per Boscos 94 i Associació Hàbitats, va assolir tots els objectius que s’havien plantejat. Primerament es va fer una introducció als voluntaris per tal de posar-los en antecedents del projecte, donant a conèixer la història de la Central, de la mà d’Anton Montsant, propietari de la finca. També es va parlar del projecte de Custòdia del Territori que engloba les actuacions que es duen a terme en el municipi de Bigues i Riells i del context natural i únic de l’espai. Finalment es van repartir els voluntaris en dos grups que van començar a treballar.

El primer grup va tractar els aspectes de vegetació desenvolupant les següents tasques:

 • Van eliminar alguns exemplars de Lliri blanc (Zantedeschia aethiopica), una espècie de jardineria que sembla que hauria arribat a la central en el moment que estava habitada. Es tracta d’una espècie exòtica però amb poca capacitat invasora. És per això que els voluntaris i voluntàries van retirar els exemplars més allunyant a l’espai construït, però en van deixar alguns exemplars propers a l’edifici de La Central com a testimoni patrimonial de l’activitat que s’hi desenvolupava.
 • També van treballar els joncs boval(Scirpus holoschoenus)  que, amb les desbrossades selectives que es van dur a terme, havien quedat ajaguts. Els participants van extreure les altres espècies vegetals que creixien en mig dels joncs.
 • Per últim van plantar prop de 100 exemplars de lisimàquia blanca, espècie comuna a Catalunya, però amb baixa representació a la Vall del Tenes. Els exemplars han estat reproduïts a partir de llavors recol·lectades a la mateixa Vall. La lisimàquia aportarà heterogeneïtat a l’espai i incrementarà la riquesa florística, important per a la biodiversitat.

P1070627El segon grup de voluntaris es va dedicar a les tasques de manteniment patrimonial, així van treballant en:

 • La canalització de l’aigua que sobreeixia de la font de darrera de la Central. Obrint una rasa, van dirigir l’aigua cap a 3 safarejos o basses. Durant l’obertura de la rasa van trobar un exemplar de Salamandra, que es trobava en hibernació. Després d’observar-la la van tornar a enterrar perquè pogués seguir amb el seu cicle. Es va constatar que es tracta d’un medi molt humit, ja que al començar a treballar de seguida l’aigua va córrer rasa avall, amb gran satisfacció per als voluntaris.
 • Van netejar elements patrimonials de la Central, com les escales d’accés a les terrasses superiors.
 • Van buidar de sediments 2 safarejos per tal que s’omplin d’aigua i puguin servir com a punt de reproducció. Amb la canalització prèvia de l’aigua, la jornada va acabar amb els dos safarejos plens d’aigua.

P1070610La feina feta era ben visible al finalitzar la jornada de voluntariat. Ara queda esperar uns dies a veure si la fauna local, acull l’espai restaurat.P1070682

Aquest projecte ha estat finançat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

agricultura

Anuncis

2 comments on “Recuperem el safareig de La Central i afavorim la biodiversitat local

 1. Anton
  02/03/2015

  molt bé! una gran jornada, volem més fotos!

 2. Retroenllaç: Jornada de voluntariat a La Central de Riells del Fai. | Projectes de custòdia fluvial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores