Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Com es troba el riu Flamisell?

En el marc del projecte Viu el teu Riu! dilluns passat vam anar a descobrir quin és l’estat del salut del riu Flamisell, 42 persones ens hi van acompanyar.

Al plegar de l’escola, diferents famílies i persones interessades ens vam acostar al riu Flamisell abans de l’aiguabarreig amb la Noguera Pallaresa a La Pobla de Segur per tal de descobrir quin és l’estat de salut del riu. La hipòtesi inicial era que el riu es troba en molt bones condicions ecològiques.

P1070954

Vam veure com l’hàbitat fluvial és heterogeni i les alteracions a la llera no són molt importants. Cal dir però, que el bosc de ribera és de qualitat moderada, ja que el riu Flamisell, en el punt de mostreig, es troba desconnectat d’altres ecosistemes naturals adjacents, ja que transcorre per dins del nucli urbà.

També vam mesurar diferents paràmetres fisicoquímics. Ens va sorprendre trobar una temperatura força elevada per l’època de l’any, 17ºC i el pH ens va virar a 9. Esperarem a futures inspeccions per veure si aquest pH es manté o s’ha tractat d’un fet aïllat. La resta de paràmetres ens han sortit dins la normalitat, amb 5mg/l de nitrats i una molt bona saturació d’oxigen, 77% .

P1070977

Finalment, amb la cerca de macroinvertebrats vam veure que la qualitat biològica del riu és molt bona. Un grup de voluntàries molt actives van trobar espècies com heptagènids o leptocèrids, indicadors de molt bona qualitat.

P1070969

Amb tot, vam concloure que sí que es tracta d’un ecosistema ben conservat però que alguns dels resultats obtinguts han estat sorprenents i valdrà la pena seguir-los.

Aquest projecte compta amb el finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores