Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Inspeccionem el riu Congost! Què hi hem trobat?

Dissabte vam fer la primera sortida formativa del Projecte Rius d’aquesta tardor. En el marc del projecte de restauració del riu Congost, una quinzena de persones ens vam apropar a veure quin era l’estat ecològic d’aquest riu. El dia es va despertar plujós fet que ens va fer anar per feina per tal que no ens atrapés la pluja a mitja inspecció.

P1080145

Els participants van fer cadascú la seva hipòtesi de la qualitat del riu Congost a la zona de Les Franqueses del Vallès – Canovelles. Cal dir que en general van encertar bastant el resultat que finalment conclouríem.

Amb un hàbitat fluvial força heterogeni calia esperar ens donava bones notícies per a la cerca de biodiversitat. Tot seguit vam analitzar el bosc de ribera, i tot i les actuacions que s’han realitzat a la zona, ens va sortir que es troba en un estat deficient, especialment per la desconnectivitat que té el riu amb altres ecosistemes. Esperem que amb les actuacions desenvolupades enguany, veiem com aquest paràmetre canvia en futures inspeccions.

P1080137

L’anàlisi fisicoquímic ens va revelar que l’aigua del Congost té una concentració de nitrats considerable, de 20 mg/l, fet que ens podíem imaginar al veure la gran quantitat d’algues que hi havia al substrat del riu. També vam veure que la saturació d’oxigen superava la barrera del 40%, amb una concentració de 4mg/l i una temperatura de 20ºC.

Amb l’anàlisi de macroinvertebrats vam p
oder veure la gran quantitat d’organismes que viuen al riu. Vam fer cerca en els diferents ambients detectats en la primera part de la inspecció, trobant larves de libèl·lula, puces d’aigua, bètids, físids, sangoneres… determinant així que la qualitat ecològica segons l’índex de macroinvertebrats és mediocre.P1080165

P1080161

Un fet destacable és la gran quantitat de crancs americans que vam trobar. Així com la captura d’un barb de muntanya i l’observació de diverses bagres.

P1080177

Amb tot, vam gaudir d’una gran jornada al riu, entre companys professors d’institut, antics grups de voluntaris amb ganes de reincorporar-se al projecte i famílies del territori amb interès per l’ecosistema fluvial.

Aquest projecte compta amb el finançament del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a travésde la Fundación Biodiversidad.

logo color

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores