Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Sortida formativa a la riera de Vallvidrera

Aquest dissabte 17 d’octubre vam realitzar una sortida formativa en la metodologia d’inspecció del Projecte Rius a la riera de Vallvidrera. Ens vam trobar una vintena de persones a l’estació de ferrocarril de la Floresta, i tot fent una passejada ens vam acostar a la riera, per sota de la masia de Can Busquets.

Els participants van fer la hipòtesi de l’estat ecològic en que es troba aquesta riera. De l’1 al
5, li van donar una puntuació d’entre 3 i 4
. Es devien allunyar molt del resultat final? Ara ho veurem.

P1080224

Després d’observar la heterogeneïtat de l’hàbitat es va acabar per determinar que es tracta d’un hàbitat fluvial ben constituït, amb diversitat d’ambients i elements, però amb poca profunditat. El bosc de ribera ens va sortir de bona qualitat, ja que té una bona estructura i a més es troba dins d’un espai natural amb bona connectivitat.

P1080228

P1080231

Els paràmetres fisicoquímics ens van sortir dins la normalitat, a excepció de l’oxigen que era una mica escàs, situant la saturació d’oxigen per sota del llindar establert com a bona qualitat.

P1080235

Per últim, vam buscar macroinvertebrats, per determinar l’estat biològic de la riera i vam trobar: gammàrids, mosques negres, bètids, una petitíssima larva d’espiadimonis, limneids… amb els que vam atorgar-li a la riera, una qualitat mediocre.
P1080236 P1080244

Durant l’estona de la inspecció vam veure com es tracta d’un espai molt concorregut, passejants, bicicletes, gossos… L’afluència de persones és constant en aquesta riera tant propera a la gran ciutat de Barcelona.

En resum, vam veure un hàbitat ben constituït, amb un bon bosc de ribera, un nivell mitjà de qualitat biològica i força biodiversitat vegetal.

La intuïció dels participants no estaven gens desencaminada!

Amb el suport de:

Llimes_reduides-11

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores