Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

El Dia de les espècies autòctones a la Riera de Carbonell

Sabíeu que…

  • Després de la pèrdua d’hàbitats, la introducció d’espècies exòtiques és la segona major amenaça a la biodiversitat i un dels principals motors del canvi global.
  • Les espècies exòtiques són espècies foranes que han estat introduïdes de manera artificial, accidental o voluntària. Es converteixen en espècies invasores aquelles que, després de cert temps aconsegueixen adaptar-se al medi i colonitzar-lo, generant diversos tipus i graus de problemes sobre les espècies i els ecosistemes autòctons.

Aquest diumenge Associació Hàbitats hem volgut col·laborar en el dia de les espècies autòctones millorant la riera de Carbonell.

Primerament els voluntaris han netejat l’espai de deixalles. No hem trobat andròmines molt grosses, ja que l’any passat ja s’havien retirat i no han tornat a aparèixer. Però sí que hem pogut veure la quantitat de residus que, encara avui dia, la ciutadania llencem per vàter. Tovalloletes, plàstics, ampolles, roba i sabates i una roda de cotxe han estat els residus més abundants. Finalment hem eliminat 4 sacs de deixalles, fustes, pots de pintura i una roda.

D’altra banda, hem pogut observar quines exemplars d’espècies vegetals autòctones han sobreviscut al primer any de plantació i n’hem fet un recompte: 13 gatells (salix atrocinerea) plantats a partir de la tècnica d’estaques vives, 8 penjolls (carex pendula), 14 lliris grocs (iris pseudocorus), 11 saücs (sambucus nigra), 3 salzes blancs (salix alba), 3 verns (alnus glutinosa), 2 sanguinyols (cornus sanguinea) i 4 freixes (fraxinus angustifolia). Durant el recompte hem pogut observar algunes estaques d’ailant, que pagesos de la zona han utilitzat per a fer baranes per a horts. S’han eliminat aquestes estaques.

També hem pogut observar com han aparegut alguns rebrots de canya americana (arundo donax), durant la setmana, i amb personal professional, s’eliminaran els rebrots d’aquesta espècie i s’adequaran els escocells de les plantacions per poder regar-les durant els mesos vinents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores