Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Picots, silurs i crescudes del riu…

Dissabte 9 d’abril es va dur a terme la primera sortida formativa del Projecte Rius del 2016. Aquest cop va manar a inspeccionar el riu Foix, a la cua del Pantà.

El temps les darreres 48 hores havia estat plujós, pel que vam haver de canviar el punt de mostreig que teníem previst per falta d’accessibilitat al riu. Mireu com creix el riu Foix a aquest vídeo del dijous anterior!

Un cop situats a l’estació d’aforament de l’ACA i molt ben acompanyats per una trentena de persones vam començar a fer la inspecció. La hipòtesi dels participants és que el riu Foix es troba entre 2 i 3 sobre 5 en qualitat ecològica.

Les condicions de l’aigua (fangosa i amb un cabal força superior a l’habitual) van dificultar una mica la presa de mostres, però finalment vam poder veure com l’Hàbitat Fluvial era força heterogeni, el Bosc de Ribera mantenia una qualitat moderada, sobretot degut a la manca de connectivitat per infraestructures viàries i trobàvem força deixalles a la riba del riu, que després vam recollir.

Amb l’anàlisi fisicoquímic vam poder observar que tot i que l’aparença de l’aigua era molt tèrbola, la transparència era total (de 4 utilitzant el disc de Secchi). També vam determinar un pH normal (de 7). Els nitrats ens van sortir força alts (20mg/l), tot i el rentat que el riu havia patit les últimes hores i l’oxigen baix (33% de saturació).

P1080363

La qualitat biològica a partir de la cerca de macroinvertebrats ens va costar una mica de determinar, ja que la poca visibilitat i la quantitat d’aigua van dificultar molt la cerca. Una platja de còdols aigües amunt ens va ajudar a trobar els macroinvertebrats que finalment ens van fer obtenir una qualitat mediocre (groga).

Els participants del Parc del Foix ens van explicar la problemàtica de les espècies invasores al pantà. No és gens estrany veure les tortugues de florida, cranc americà o silurs nedant per les aigües del pantà.

Així que els voluntaris de la jornada no anaven gens desencaminats, podem dir que la qualitat ecològica del riu Foix a al cua del Pantà, aquesta primavera és mitjana.

Com a fet curiós de la jornada com poder observar com alguna espècie de picot ha “ocupat” una caixa niu de ratpenat, fent el forat característic dels nius de picot.

P1080367

Volem agraïr la col·laboració del Parc del Foix, per l’ajuda en l’organització de la jornada i el suport durant l’activitat.

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Benestar i Família i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidad.

logo color

benestar_h3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores