Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Inspeccionem la riera de Caldes amb voluntaris de l’Espai l’Olla!

Després d’haver hagut de suspendre l’activitat prevista pel 30 d’abril per les pluges, per fi aquest dissabte 21 de maig hem pogut dur a terme la jornada de formació a la riera de Caldes de Montbui.

IMG-20160521-WA0001

Amb la col·laboració de l’Olla, espai educatiu, hem fet la inspecció en el seu tram amb la participació de 17 persones entre petits i grans.

Gràcies a les pluges que han tingut aquests dies el nivell de l’aigua de la riera era el normal per l’època de l’any, dues setmanes abans hi havia trams sense aigua. Hem pogut comprovar que la vegetació havia crescut molt en aquest temps i els marges de la ribera estaven densament poblats per esbarzers principalment.

Inicialment suposàvem que l’estat del riu era acceptable.

Al mirar les qualitats hidromorfològiques i  l’índex de qualitat del bosc de ribera hem comprovat  que es trobava en un estat bo (10 punts sobre 12) ja que al llarg i ample de la ribera la connectivitat és total i les formacions que hi ha als dos marges són de bosc esclarissat i matollars.

Al mirar les qualitats fisicoquímiques i gràcies a l’ajuda inestimable dels més petits, ens hem adonat que l’estat del riu estava dins la normalitat, la saturació d’oxigen estava a 36%, el ph a 8 i els nitrats a 5 mg/l.

Desprès d’això ha arribat l’hora de  fer la cerca i captura de macroinvertebrats, hem agafat salabrets i safates i ens hem posat mans a l’obra a cercar-ne i a identificar-los amb les lupes, fitxes i pinzells. Hem trobat que la majoria de macroinvertebrats estaven associats al color taronja, com per exemple: escrivans, bètids, glossifònids.. encara que també alguns de vermells, com els quironòmids, també comptant amb l’experiència en aquest tram dels voluntaris locals, ens han dit que en altres inspeccions també han trobat esquelets de cranc americà. Tot i així també n’hem trobat dels associats al color groc (estat mediocre) com per exemple: gammàrids, ancils i típules.

Finalment hem procedit a identificar ocells i plantes, hem pogut trobar els següents ocells: rossinyols, rossinyols bords, oriol i cap negre. Quant a les plantes hem identificat: esbarzers, pastanaga borda, plantatge de fulla estreta, cap blanc, saüc, fonoll, cua de cavall, créixens bords, pollancre, alzina i roure.

Volem agraïr la col·laboració de l’Espai l’Olla i de l’ajuntament de Caldes de Montbui, per l’ajuda en l’organització de la jornada i el suport durant l’activitat.

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Benestar i Família i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidad.

logo color

benestar_h3

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores