Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

El riu Tenes a Bigues i Riells en custòdia!

El projecte d’adopció del riu Tenes a Bigues i Riells neix l’any 2009 arran de l’interès de les escoles i les famílies d’alumnes per engegar la recuperació del passeig del riu Tenes com a patrimoni natural i cultural del municipi. La iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Bigues i Riells i també s’hi sumen propietaris de terrenys privats propers a les riberes.

_IGP0011.JPG

De d’aleshores ençà s’han dut a terme diferents accions de conservació i millora al llarg dels més de 7Km que cursa el riu pel municipi: desbrossades selectives, extracció de vegetació invasora, plantació d’espècies autòctones, retirada de residus. També s’ha dotat el recorregut de plafons informatius i altra mobiliari urbà per tal de fomentar l’educació i sensibilització sobre els valors de l’entorn i afavorir l’ús recreatiu de l’espai de manera respectuosa amb el medi i amb els veïns. D’altra banda, s’ha afavorit la fauna local amb la instal·lació de caixes  i menjadores per aus, així com s’ha realitzat captures de bisó americà. En aquest sentit, les darreres accions realitzades l’any 2015 varen consistir en la restauració de diversos punts d’aigua i elements patrimonials per tal d’afavorir la presència i reproducció d’hepetofauna autòctona.

IMG_4158

El passat 18 de maig d’enguany,  el grup de treball format pel consistori, els propietaris privats i l’entitat local Boscos 94 s’ha reunit per definir les línies de treball de bienni 2016 i 2017 i preparar les accions que es duran als ecosistemes del Tenes pa pas per la localitat. El programa d’actuacions inclou com a principals accions, la revisió i reedició dels plafons informatius de l’intinerari del Tenes, malmesos en els darrers temps; el manteniment del passeig del Tenes insistint en l’extracció del raïm de moro i l’ampliació dels espais en custòdia a través de la signatura de nous acords amb propietaris privats.

P1070638

Aquest nou impuls del projecte és possible gràcies al suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a través de la convocatòria de subvencions per a promoció i consolidació de la custòdia del territori, de la qual Associació Hàbitats n’és beneficiaria. Les actuacions comptaran també amb el suport de l’Ajuntament de Bigues i Riells i seran obertes a la participació del voluntariat.

territori_h3

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores