Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

El duc de Solferino i les aigües de la riera

“La riera de Martinet neix al peu del Montseny, entre els termes de Seva i Aiguafreda. A pocs metres de la Font dels Enamorats , a punt de deixar les seves aigües  al riu Congost, i existeix una resclosa que amb els anys ha restat amagada per la vegetació.

P1060605

Per conèixer l’origen d’aquesta cal fer una mica d’Història i remuntar-nos al s.XVI. Aleshores el llinatge dels Centelles eren senyors de la baronia de Centelles, jurisdicció senyorial que incloïa la vila de Centelles i els territoris de Balenyà, Tona, el Brull, Seva, Montmany… i altres parròquies d’Osona i el Vallès Oriental, la qual fou erigida en comtat del castell de Centelles al 1599. A principis de segle la branca dels Centelles enllaçà amb els Blanes, però per mort sense successió de la branca troncal de la família els seus hereters pledejaren per l’adjudicació del seu llegat, de manera que els Blanes obtingueren la major part del patrimoni i passaren a denominar-se Blanes-Centelles. El segle XVIII el llinatge perdé el seu cognom en enllaçar en altres cases mobiliàries, com els Pignatelli de Aragón i els Llança, actuals posseïdors del títol de comtes del castell de Centelles.

Es aquí on entre a la història Manuel de Llança i Pignatelli de Aragón i Duc de Solferino, aleshores, comte de Centelles. Aproximadament el 1920 el Duc de Solferino era propietari de les terres que envolten la Vall del Congost, en aquell moment aquestes propietats tenien grans extensions de conreus i la riera de Martinet banyava molta part d’aquestes terres i també era el punt més important d’obtenció d’aigua potable del poble d’ Aiguafreda (St. Martí del Congost). En aquells moments el Duc va fer construir una resclosa que li permetria emmagatzemar i canalitzar l’aigua de la riera a fi de utilitzar-la per regar els seus conreus.

Davant d’aquest fet es diu que el poble d’ Aiguafreda es va oposar rotundament a d’utilització d’aquesta resclosa, que encara actualment està per estrenar!” S. Parareda.

Amb l’objectiu de destapar aquesta construcció que ja s’ha mimetitzat amb la natura, tècnics municipals, un expert en construcció en pedra seca i representats de l’associació Maritnet i Associació Hàbitats, que treballem per la riera de Martinet ens vam reunir per veure quines actuacions podíem fer.

La neteja de vegetació, reconstrucció del mecanisme de captació d’aigua per a la visualització del sistema sense arribar a desviar aigua de la riera, accés a la resclosa, enfortiment del mur amb espais per la nidificació de fauna i divulgació de la història de la riera en són alguns exemples que esperem desenvolupar durant el proper any. Aquestes construccions s’han acaabt integrant a la natura, inclús afavorint-la, sent un reservori per a la reproducció d’algunes espècies.  Ens ajudes a recuperar la construcció? Estigues atent de la proposta d’activitats!

Aquest projecte és possible gràcies al suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

territori_h3

Anuncis

One comment on “El duc de Solferino i les aigües de la riera

  1. Retroenllaç: Jornada de voluntariat a la riera de Martinet | Projectes de custòdia fluvial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores