Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

INFORME RIUSCAT 2015

Prop de 2800 persones han participat en el Projecte Rius durant l’any 2015, recollint dades de 158 trams de riu de 12 conques de Catalunya. Seguint la tendència dels últims anys, observem com la millora de la qualitat dels rius segueix estancada. Així com anys endarrere la millora era exponencial, actualment, no veiem un canvi significatiu.

Informe RiusCat 201501

L’Informe RiusCat 2015 arriba a una sèrie de conclusions de diferent naturalesa.

  • La participació ciutadana en el Projecte Rius ha augmentat durant el 2015 han participat prop de 2800 persones realitzant 251 inspeccions repartides entre les dues campanyes (primavera i tardor). Durant aquest any, les sortides formatives s’han descentralitzat per tal d’arribar al conjunt del territori català, més de 160 persones han participat de les 9 sortides formatives de 2015, resultant 21 grups nous d’inspecció. Cal destacar el reconeixement que el Projecte Rius ha rebut de la mà de la Generalitat de Catalunya amb el Premi Medi Ambient a la trajectòria.
  • Les conques amb més participació han estat la del Llobregat i al conca del Besòs. No s’han detectat hàbitats fluvials empobrits, tot i que enguany tres trams no han pogut ser analitzats per falta d’aigua. A nivell d’alteracions detectades, destaca l’augment de deixalles d’origen higiènic, quan els sobreeixidors han d’abocar aigua als rius, la presència de tovalloletes higièniques és habitual. Tot i que es tracta de residus biodegradables, ho són a una escala temporal més elevada quedant al medi natural durant força temps. En l’anàlisi fisicoquímic destaquen els onze trams amb una concentració de nitrats superior a la recomanada per la Unió Europea, amb més de 40 mg/l. I pel què fa a la qualitat biològica, segons l’índex de macroinvertebrats observem la tendència decreixent dels trams amb qualitat dolenta, però també dels de qualitat bona o molt bona, d’aquesta manera tendim a una qualitat mediocre. Els voluntaris i voluntàries del Projecte Rius han fet 1103 citacions de fauna, entre les quals 644 són espècies amb alguna figura de protecció associada i 66 corresponen a espècies al·lòctones com el Bec de corall senegalès, el visó americà o la tortuga de tempes roges. També han realitzat 2032 citacions de vegetació entre les que n’hi ha 284 d’espècies al·lòctones.

  • Econòmicament i trencant la tendència d’anys anteriors, els fons públics han finançat el 94% del Projecte Rius durant el 2015 amb un pressupost de 33400 euros.

Descarregueu-vos l’Informe RiusCat 2015!

Anuncis

One comment on “INFORME RIUSCAT 2015

  1. Retroenllaç: Informació Associació Hàbitats: Projecte Rius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores