Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Ciència, tecnologia i societat

Us presentem el número 32 de l’Espiadimonis, revista que els socis d’Associació Hàbitats reben semestralment a casa seva.

En aquest número de l’Espiadimonis parlarem de dos temes de cabdal importància per a la conservació del medi fluvial: el coneixement científic i les noves aplicacions tecnològiques que deriven d’aquest coneixement.

espiadimonis-32

El coneixement científic ve de la mà del Departament d’Ecologia de la Universitat
de Barcelona, que en el seu article ens parla dels rius temporals, força habituals en un clima mediterrani com el que predomina a bona part del territori català. I parlant del Departament d’Ecologia, dediquem també un recordatori a na Maria Rieradevall, que ens va deixar el passat 15 d’octubre. Ella, de manera conjunta amb el Catedràtic d’Ecologia d’aquesta mateixa Universitat, Narcís Prat, van ser uns dels impulsors i referents del Projecte Rius en els seus inicis.


Des d’un punt de vista tècnic, el nostre soci i habitual col·laborador, Alfred Bellès, ens il·lustrarà sobre les canalitzacions dels rius i les limitacions de la llera i les seves conseqüències.
També comptem, per part de la secretària de la Junta Directiva, l’Alba Catalán, amb una interessant selecció de diferents “apps” de natura per a mòbils i tauletes. Entre elles hi apareix l’aplicació “Rius.net” desenvolupada per la Universitat de Barcelona, que creiem és una bona eina pels voluntaris i voluntàries del Projecte Rius, ja que hi compartim gran part de la metodologia. No us ho perdeu!
D’altra banda, la nostra tècnica Eva de Lecea, ens explicarà curiositats d’un riu molt allunyat dels nostres rius mediterranis, però amb un interesantíssim àmbit fluvial per conèixer: el riu Mekong.


A l’apartat de notícies parlem de les xarxes en les quals hem participat darrerament: Pirineus Vius i Red Proyecto Ríos. I també dels congressos on hem
aportant les nostres idees, com ara el Congrés de l’Associacionisme i el Voluntariat. I no oblidem l’impuls que rep l’àrea custòdia del territori a través de noves ajudes que ens permetran seguir treballant de valent a la conca del Besòs!
Finalment, i atenent a la demanda feta per molts dels nostres voluntaris, i així facilitar la feina de les inspeccions, hem dissenyat una nova fitxa d’instruccions per fer l’anàlisi química. Els voluntaris rebreu aquesta nova fitxa acompanyant els reactius químics per a la inspecció de la propera tardor.
Aprofitem l’ocasió per recordar-vos que la gestió de l’Entitat és oberta a tots els socis i sòcies, i que ens agradaria molt comptar amb la vostra implicació.

Podeu llegir la revista sencera a: Espiadimonis 32 primavera 2016

Aquest projecte compta amb el finançament de Fundación Biodiversidad, el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya.

logo color
benestar_h3

territori_h3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 23/09/2016 by in Associació Hàbitats.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores