Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

El camí del riu a inspecció ecològica!

El 24 de setembre, el Projecte Rius vam anar a fer tres inspeccions simultànies al Camí de Riu, una molt bona iniciativa de 7 ajuntaments que volen posar el valor els ecosistemes fluvials dels seus municipis.

29906041586_db9ac06efe_b.jpg

Vam començar amb la incertesa de saber si plouria o no, la nit anterior va ploure i no sabíem com trobaríem els punts on havíem de fer les inspeccions de riu. Al arribar vam veure que hi havia trams ion no era possible fer la inspecció, ajuntament dos trams, ens vam poder posar a la feina. Tot i la gran quantitat de fang que hi havia a la llera del Riu de Bitlles, la sortida va anar molt bé i tant grans com petits vam gaudir d’allò més.

Durant la inspecció vam descobrir que hi havia molts petits científics que ens ajudaven en tot moment, calculant el cabal, mirant el paràmetres del fisicoquímic i sobretot buscant macroinvertebrats!!!

En l’anàlisi hidromorfològic vam veure a Torrelavit que l’aigua del riu era color xocolata, amb  poca profunditat i que fluïa. No vam trobar massa quantitat de deixalles però sí que hi havia diversitat: plàstics, llaunes, vidre i runes. En mirar l’estat del bosc de ribera vam poder observar que era moderat, degut principalment a la presència dels camps de conreu i del parc recreatiu que hi ha a les dues riberes del riu.

Alhora de mirar la qualitat fisicoquímica, vam veure la temperatura era de 18ºC, que el pH era de 8, l’oxigen de 4 mg/l, els nitrats de 5mg/l, la transparència de 0 i el % de Saturació d’oxigen dissolt era de 39. Tot plegat ens va indicar que la qualitat fisicoquímica del riu era també moderada.

 

Finalment, va arribar l’hora de fer una cerca de macroinvertebrats, gràcies als petits científics en vam trobar molts de diferents categories:

  • de taronges (estat deficient): erpobdèl·lids o sangonera, cènids, bètids, físids, escorpins d’aigua, corredors i escrivans.
  • de grocs (estat mediocre): hidropsíquids
  • de verds (estat bo): èsnids

Amb tot això hem pogut concloure que l’estat del riu quant als macroinvertebrats és mediocre, que perquè sigui bo caldria trobar un mínim de 2 espècies del grup bo.

Mentre inspeccionàvem el punt original d’inspecció, el Víctor va poder trobar un amfibi, una preciosa granota verda que vam portar perquè tothom pogués veure.

Gràcies a la presència d’experts en plantes i ocells vam poder identificar en vegetació: àlbers, canya de Sant Joan, cua de cavall, esbarzers, pollancres, plataners i peu d’ànec. Quant a ocells vam sentir i/o veure: pit-roig, rossinyol bord, tallarol de casquet, merles i cargolets.

Moltes gràcies a tos els participants i us animem a gaudir del camí del riu!

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Benestar i Família i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidad.

Rialp-02benestar_h3

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 30/09/2016 by in Associació Hàbitats, Inspeccions de riu, Participa-hi!, Projecte Rius.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores