Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Calders s’implica amb el riu

Dissabte 1 d’octubre prop de 20 persones de Calders i rodalies ens vam aplegar al riu Calders per analitzar-ne la seva qualitat ecològica. Un grup de voluntaris ja havia mostrat el seu interès per fer el seguiment del riu i aquesta era la primera experiència.

Com en la majoria de rius i rieres, enguany, el riu Calders ha patit molt la sequera estival. Els vilatans ens comentaven el canvi de la riera en la última setmana, per això, ara baixava aigua i no vam trobar l’acumulació de residus i sediments dels últims mesos.

Vam observar que ens trobàvem en un riu amb unes característiques especials, el llit de roca mare, gorgs profunds i l’aigua amb molts sediments en suspensió que la feien totalment opaca. El bosc de ribera amb algunes alteracions i la regulació d cabals amb la depuradora de Moià i altres captacions aigües amunt determinen les característiques hidromorfològiques del riu.

En l’anàlisi fisicoquímic ens va sortir tot dins la normalitat, només destacaríem la poca transparència de l’aigua i la saturació limitada d’oxigen dissolt (36%).

En la cerca de macroinvertebrats vam trobar un libel·lúlid que ens va fer cercar macroinvertebrats “verds” per tal de poder assignar la qualitat bona al tram, però després de buscar intensament no en vam poder trobar una segona espècie. Per això ens vam quedar el la qualitat de moderada. Durant força estona vam estar torbant molts exemplars joves de cranc americà, fet que ens va fer recordar la importància de netejar els instruments i materials que portem al riu, fins que un dels més petits participants va trobar la mare cranc carregada de petits crustacis. Realment, la invasió d’aquest animal al riu Calders és immensa.

Amb aquesta jornada, la xarxa de voluntaris ambientals i socials de Calders va créixer una mica més, posant en coneixement a diferents famílies i persones que tenen ganes de treballar pel medi natural. Moltes gràcies a tots per la participació!

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Benestar i Família i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidad.

benestar_h3Rialp-02

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores