Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Descobrim el Bastanist i el Segre!

img_20161006_104656

El passat 6 d’Octubre vam anar a la Casa del riu de Martinet i Montellà de la Cerdanya a fer una descoberta dels rius Segre i Bastanist. Vam tenir una molt bona acollida tant per part de les escoles assistents, com de la resta de persones que s’hi van apuntar. Erem unes 47 persones!

Tot i la meteorologia que ens feia la guitza, vam poder fer la inspecció dels dos trams de riu.

Comparant els resultats entre el Segre i el Bastanist, vam veure que:

  • Pel que fa a l’Índex de Qualitat del Bosc de Ribera (QRISI), el Bastanist té una qualitat bona a la ribera esquerra i moderada a la dreta, mentre que el Segre té una qualitat modera a les dues ribes.
  • El cabal només el vam poder calcular al Bastanist i va ser de 2.47 m3/s. El Segre presentava massa amplada i no vam poder fer el càlcul.

img_20161006_123355

  • En l’anàlisi fisicoquímica, vam trobar els mateixos resultats per ambdós trams: la temperatura era de 10 ºC, el PH de 7, els nitrats de 5mg/l, l’oxigen dissolt de 8 mg/l, la saturació d’oxigen del 65% i la transparència de 4. Totes aquestes mesures van denotar que la qualitat de l’aigua dels dos rius als punts estudiats és molt bona.

img_20161006_113153

  • En estudiar l’índex de macroinvertebrats, vam poder concloure que en tots dos trams l’estat era molt bo, trobant espècies com: perles, periòlids, branquicèntrids, heptagènids i leptoflèbids, totes elles indicatives d’una bona qualitat de l’aigua. També vam trobar individus de taxons inferiors com sabaters, erpobdèl·lids i cuques de capsa.
  • Quant a vegetació, vam identificar entre els dos rius freixes, pollancres, salzes blancs, sanguinyols, verns i avellaners
  • Vam poder veure un amfibi, el gripau comú.
  • I vam identificar 3 ocells: un bernat pescaire, una cuereta torrentera i una merla d’aigua.

Amb tot plegat vam passar una molt bona estona amb adults i petits investigant la qualitat dels rius, i descobrint que la qualitat era superior a la que els participants esperaven a l’inici.

Moltes gràcies a tots els participants, us animem a gaudir del camí del riu!

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Benestar i Família i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidad.

logos-blog

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 10/10/2016 by in Associació Hàbitats, Inspeccions de riu, Projecte Rius.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
%d bloggers like this: