Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Què vam trobar al riu Besòs entre Barcelona i Santa Coloma de Gramenet?

El passat 9 d’octubre vam celebrar una jornada de formació al Riu Besòs amb la col·laboració de la Casa de l’Aigua de Barcelona amb l’objectiu principal d’esbrinar-ne l’estat  ecològic.

Unes 35 persones van arribar amb ganes de saber què i com es feia una inspecció de riu, així que ens vàrem calçar les botes d’aigua i posar de peus al riu.

20161009_113733

En l’anàlisi hidromorfològica vam poder veure què en el tram no hi havia gairebé fullaraca, ni troncs ni arrels exposades, bàsicament trobàvem blocs, pedres, còdols i graves. L’aigua era tèrbola i feia olor de claveguera, en el camí cap al punt vam poder detectar diferents deixalles a la llera dreta del riu.

En fer l’anàlisi de l’Índex de Qualitat del Bosc de Ribera, vam poder comprovar que la qualitat en ambdues riberes era deficient, fet normal ja que es tracta d’un tram de riu que s’envolta de poblacions i fàbriques a ambdues riberes.

20161009_122353

En fer l’anàlisi fisico-químic ens vam trobar una sorpresa agradable ja que tant els resultats del PH (7), dels nitrats (5mg/l), de l’oxigen dissolt (4mg/l) i de la transparència (4), denotaven que la qualitat no era tant dolenta com el que es pensava inicialment. Malauradament se’ns va trencar el termòmetre i no vam poder mirar el percentatge de saturació ni la temperatura.

20161009_114938

Durant l’anàlisi de l’índex de macroinvertebrats vam trobar un cranc de riu americà, mosquits d’eixam, asèl·lids, cènids, sabaters i cenàgrids.  Així, vàrem determinar una qualitat biològica deficient, tot i que millor del que s’esperava inicialment.

20161009_115950

Amb tot, hem pogut comprovar els impactes que pateix el Besòs a la desembocadura. Els cursos baixos dels rius solen presentar una qualitat ecològica deficient o, en ocasions dolenta. De fet, en termes generals, la qualitat ecològica empitjora a mesura  que les aigües avancen, degut a impactes antròpics, com infraestructures, zones agrícoles, etc. Tot i que, el riu Besòs al seu tram final presenta una qualitat deficient, cal destacar la millora que ha experimentat arran de la restauració del Parc Fluvial del Besòs.

Agraïm la participació de totes les persones que vau venir a descobrir el Besòs!

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Benestar i Família, de l’ajuntament de Barcelona i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidad.

blog

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 19/10/2016 by in Associació Hàbitats, Inspeccions de riu, Projecte Rius.

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores