Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

#DiaMundialdeleszoneshumides #WorldWetlandsDay

Avui, 2 de febrer, celebrem el Dia mundial de les zones humides.

Les zones humides són uns dels ecosistemes més diversos i rics biològicament però, alhora, particularment fràgils i vulnerables.

_dsc3821

L’any 1971 es va dur a terme la Convenció relativa a les zones humides d’importància internacional especialment com hàbitat d’aus aquàtiques, on es va redactar el Conveni de Ramsar, a l’Iran. Es tracta d’un tractat internacional per a la conservació i l’ús sostenible de les zones humides, és a dir, per aturar-ne la pèrdua i la invasió progressiva d’aquestes, tot reconeixent les funcions ecològiques fonamentals de les zones humides i el seu valor econòmic, cultural, científic i recreatiu.

La Convenció aplica una definició amplia de les zones humides, que engloba tots els llacs i rius, aqüífers subterranis, pantans i maresmes, molleres, torberes, oasis, estuaris, deltes i zones intermareals, manglars i altres zones costeres, esculls de corall i espais artificials com estanys piscícoles, arrossars, embassaments i salines.

La filosofia de RAMSAR gira entorn de l’ús racional de les zones humides, definint ús racional com el manteniment de les característiques ecològiques, a través de la implementació de l’enfocament ecosistèmic, dins del desenvolupament sostenible.

Escola Vall del Ges.jpg

A Catalunya, actualment hi ha quatres zones designades com a zones Ramsar (zones humides considerades d’interès internacional): El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, l’Estany de Banyoles i el Delta de l’Ebre encara que n’hi ha moltes d’altres que complexen els criteris per a esdevenir una zona Ramsar.

En el següent enllaç trobareu un vídeo explicatiu de la importància de les zones humides: https://youtu.be/LUg9p2Bgurw

Per més informació:

 

Autor fotografia 1: Àngel la Torre.
Autor fotografia 2: Escola Vall del Ges.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores