Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.
La custòdia del territori és un conjunt d’estratègies i instruments que impliquen els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics.
La premissa de base és que conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural no és una responsabilitat que recau només en les administracions públiques, com sovint es pensa, sinó que la ciutadania, la societat civil i les empreses privades també poden i han de contribuir-hi.
Per això, a diferència d’altres instruments i estratègies amb un objectiu similar la custòdia del territori requereix la implicació directa i activa de la societat civil, d’una banda, i d’aquelles persones que són propietàries o usuàries de terrenys forestals, agrícoles o urbans, de l’altra.
La Central de Riells, és una antiga central hidroelèctrica a la vora del riu Tenes. EL seu propietari, implicat amb la conservació del medi natural, té la finca en custòdia amb Associació Hàbitats des de fa ja anys.
Ahir vam realitzar una visita tècnica per panificar la jornada de voluntariat del dia 11 de març. Fa dos anys vam recuperar els safarejos propers a la central amb la finalitat d’afavorir la reproducció d’amfibis a la Vall del Tenes. Les actuacions s’han anat mantenint gràcies a la col·laboració de Boscos 94.
Els gorgs de Riells reben la visita de molts banyistes a l’estiu, fet que es contraposa a la conservació natural de l’espai. La comptabilització de l’ús públic i la conservació és un repte majúscul.
Els herbassars de molinia, el travertins, la falguera capil·lera, el gripau comú, són els elements naturals que ahir vam anar descrivint durant la visita i que ens serviran per definir la continuïtat de l’estratègia de conservació de l’espai.
Seguim treballant per la conservació fluvial.