Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Recuperant l’entorn de la Font de Santa Digna

Tot i el fred de primera hora i un cel ben tapat els voluntaris no es van fer enrere i més de 20 persones van participar de la jornada de recuperació de la font de Santa Digna, el passat 4 de març.

Uns quants voluntaris van començar el dia construint caixes niu amb el GOT-Grup d’Ornitologia del Tenes.  Vam aprendre que cada ocell té la seva forma de fer el niu i les seves pròpies manies: nius endreçats, nius més caòtics… En tot cas, aquestes caixes afavoriran  la biodiversitat, oferint refugi a les parelles d’ocells que decideixin ocupar-les aquesta primavera. Procurarem tornar-hi a la tardor per comprovar-ne l’èxit!

L’altre front en que van treballar els voluntaris va ser la plantació d’arbres propis de les zones de ribera. Prèviament a la jornada de voluntariat es va fer una actuació de retirada de canya, una espècie molt invasora que ocupa bona part de les lleres del Congost. En aquest mateix punt, els voluntaris hi van plantar salzes blancs i freixes, permetent que aquests arbres recuperin una mica d’espai  i tornin a oferir els seus beneficis al riu. Per fer-ho vam escollir freixes i salzes de la zona i en vam tallar estaques a partir de les quals naixeran nous arbres. Així ens assegurem que plantem arbres adaptats a l’ambient i afavorim la biodiversitat local de la manera més natural possible.

Mentre treballàvem també vam anar recollint deixalles i al final del dia en vam ajuntar uns quants sacs. Fins i tot vam tenir temps d’aprendre a reconèixer algunes espècies de plantes que creixen a prop del riu, com el jonc boval o els gatells, i de descobrir rastres de teixó.

Quan a mig matí va sortir el sol ja teníem la feina avançada i els resultats eren aparents. Ara la font de Santa Digna torna a ser un espai agradable i tranquil, amb un paisatge divers i heterogeni per observar mentre escoltem de fons els sons de la fauna que l’habita.

Seguirem pendents de les estaques per assegurar que sobreviuen als moments més crítics i esperem que aviat llueixin tant com els de l’altra llera del riu.

moltes gràcies per participar i bona feina!

20170304_133131

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès.

territori_h3
log_hor

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores