Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Amb la primavera arriben els reactius químics!

Voluntaris i voluntàries del Projecte Rius,

Avui hem fet l’enviament dels reactius químics per a la inspecció de riu de la campanya de primavera.

Centre excursionista el cim.JPG

Aprofitem per comentar-vos dues qüestions de les inspeccions que, pels vostres comentaris, són els que temes que causen més problemes.

Veureu que hem modificat la fitxa de camp afegint una opció a la distribució de substrats del fons del riu, a la heterogeneïtat i a la cobertura de vegetació aquàtica. En cas que en el vostre tram no hi hagi presència d’alguna de les opcions, haureu de marcar la casella “No n’hi ha”. D’aquesta manera afinarem més l’Índex d’Hàbitat Fluvial.

fitxa camp_ihf.jpg

D’altra banda, heu manifestat dubtes sobre la lectura dels resultats dels reactius químics, especialment la concentració de nitrats i l’oxigen dissolt. La coloració que s’obté de les pastilles és molt suau, de manera que s’ha de tenir en compte més la tonalitat que no pas la intensitat.

En el cas de la concentració de nitrats:

  • Si l’aigua de la proveta, després de transcorre els 5 minuts de reacció, segueix igual de transparent, com si no li haguéssim fet res, llavors la lectura és de 0mg/l.
  • Si l’aigua ha guanyat una certa opacitat però sense coloració marcada, la concentració de nitrats és de 5mg/l.
  • Quan l’aigua agafa tonalitat rosada, la concentració és de 20 mg/l.
  • Si la tonalitat rosada és molt intensa, llavors la lectura serà de >40mg/l.

En el cas de la concentració d’oxigen dissolt en l’aigua, és aconsellable fer la lectura posant la proveta sobre un paper blanc, per veure millor el contrast:

  • Si l’aigua de la proveta, després de transcorre els 5 minuts de reacció, segueix igual de transparent, com si no li haguéssim fet res, llavors la lectura és de 0mg/l, igual que en el cas dels nitrats.
  • Si la coloració de la proveta és lleugerament rosada, la concentració d’oxigen dissolt és de 4mg/l.
  • Si la coloració de la proveta és lleugerament taronja i la intensitat és una mica més forta, la concentració d’oxigen dissolt és de 8mg/l.

oxigen grup tenes parets

La campanya de primavera serà entre període del 15 d’abril al 30 de maig, recordeu introduir les dades al formulari de la pàgina web: http://www.projecterius.cat/entrar/. Podeu consultar-nos els dubtes que us sorgeixin durant la inspecció (identificació de macroinverterbretas, anàlisi hidromorfològica i del bosc de ribera…) al correu voluntariat@associaciohabitats.cat o al telèfon 93 421 32 16. En cas que no poguéssiu realitzar la inspecció és important que ens ho comuniqueu.

Us desitgem una molt bona campanya d’inspecció!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Arxiu

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores