Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Informe RiusCat 2016

Informe RiusCat 201601

Associació Hàbitats publica els resultats obtinguts durant les dues campanyes d’inspecció de rius del 2016. Prop de 3000 persones han participat en el Projecte Rius, recollint dades de 176 trams de riu de 16 conques de Catalunya. Seguint la tendència dels últims anys, observem com la millora de la qualitat dels rius ha millorat però no al ritme esperat. Així com anys endarrere la millora era exponencial, actualment, no veiem un canvi significatiu.

La xarxa de voluntariat del Projecte Rius aporta coneixement sobre els ecosistemes fluvials i, amb l’acumulació dels anys, es comencen a visualitzar tendències, tant a nivell objectiu com subjectiu. Els voluntaris i voluntàries detecten els canvis que experimenten els trams de riu, prenen consciència i adquireixen coneixements tant a nivell individual com comunitari. L’experiència dels voluntaris i voluntàries detecta la tendència de que les conseqüències del canvi climàtic, previstos per diferents experts, s’estan donant. Cal posar especial atenció en els canvis que s’estan experimentant.

L’Informe RiusCat 2016 arriba a una sèrie de conclusions de diferent naturalesa.

  • L’anàlisi social revela que, com cada any un dels reptes del projecte és superar les xifres de participació de l’any anterior, i en aquest sentit aquesta nova edició finalitza amb aquest objectiu assolit. Durant el 2016 han participat prop de 3000 persones voluntàries, organitzades en 160 grups de diferents perfils socials, realitzant 280 inspeccions repartides en dues campanyes anuals (primavera i tardor). De la mateixa manera que l’any anterior, les sortides formatives s’han descentralitzat per tal d’arribar al conjunt del territori català, més de 200 persones van assistir a les set sessions formatives que es van realitzar durant tot l’any, obtenint com a resultat 33 nous grups d’inspecció. Cal destacar, la importància dels mitjans digitals propis gràcies als quals s’han pogut aconseguir aquests resultats.
  • A nivell ambiental, un any més, les conques amb més participació han estat la del Llobregat i la del Besòs. Aquest any el cabal ha esdevingut un element clau en el procés d’inspecció, la campanya de tardor es va veure afectada per la sequera estival retardant les inspeccions per la manca d’aigua. Això ha tingut com a conseqüència que el 44% dels trams analitzats en aquesta campanya presentessin un cabal més baix de lo habitual. Continuant en la mateix línia, pel que fa a les alteracions destacades les principals protagonistes segueixen sent les deixalles d’origen higiènic sobretot la presència de tovalloletes les quals, tot i que són biodegradables, perduren durant força temps en el medi. En l’anàlisi fisicoquímic les dades obtingudes es troben dins de la normalitat, no obstant destacar que s’han detectat dos trams amb un pH fora del rang normal i al voltant d’un 3% i 4% (primavera i tardor respectivament) dels trams han presentat concentracions de nitrats de més de 40 mg/l. La qualitat biològica, determinada per l’índex de macroinvertebrats, revela que la tardor ha estat també especialment dolenta. Els voluntaris i voluntàries han fet 3585 citacions de diferents espècies animals i vegetals, 394 de les quals han estat espècies al·lòctones.
  • Econòmicament es continua trencant amb la tendència dels anys anteriors, on el finançament públic va ser escàs. Aquest any 2016 Projecte Rius ha comptat amb un pressupost de 34.017€, el 84% del qual prové dels fons públics, destinats a les diferents despeses requerides.

Podeu descarregar l’Informe complet a: https://issuu.com/associacio_habitats/docs/informe_riuscat_2016

Aquest projecte ha comptat amb el finançament de:

logos-blog

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores