Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Clean Up Europe al riu Congost

Els municipis de Les Franqueses del Vallès i Canovelles fa tres anys que treballen en la conservació del riu Congost a través de la custòdia participativa. El riu congost neix a la plana de vic i corre fins a Montmeló on s’ajunta amb el riu el Besòs. El tram que transcorre per aquests municipis està inclòs dins la Xarxa Natura 2000.

Aquest cap de setmana, els dos municipis s’han volgut sumar al Clean up Europe, una iniciativa europea per netejar espais naturals. La campanya, té per objectiu donar a conèixer la problemàtica dels residus i sensibilitzar a la població alhora que es fa una petita acció. Enguany participen 17 països i només a Catalunya s’han dut a terme 199 accions.

Les deixalles no només són un problema estètic, sinó que poden representar diferents impactes com:  obstrucció de canonades i altres infraestructures, poden suposar risc d’incendi, alliberen substàncies químiques tòxiques o que contaminen el sòl, poden ferir la fauna i alterar la vegetació i afavorir el transport d’espècies invasores.

Entre els 70’s i els 90’ era habitual trobar deixalles com mobles, electrodomèstics i tot tipus d’abocaments incontrolats. Avui en dia és menys freqüent però és molt habitual trobar deixalles del tipus “residus sòlids urbans”. Sobretot restes de plàstic i envasos que triguen més en desaparèixer i per tant, s’acumulen.

L’any passat es van recollir aproximadament 47 tones de deixalles a Catalunya. Més de la meitat era rebuig. Les deixalles més trobades varen ser: burilles de tabac, taps d’ampolles de plàstic, envasos, tovalloletes…

Una trentena de persones a Canovelles i una quinzena a Les Franqueses del Vallès, van recollir les deixalles properes al riu Congost. L’activitat va permetre que els participants veiessin de primera mà, la quantitat i el tipus de residu que arriben als nostres rius. En el cas de Canovelles, els participants a l’activitat van poder expressar els seus dubtes i inquietuds als tècnics i regidors municipals sobre la recollida selectiva, generant un debat molt ric i proper.

A Les Franqueses del Vallès es va constatar que els entorns de la font de Santa Digna, presenten menys deixalles que fa uns anys. Que la zona presenti un aspecte més atractiu i natural, contribueix a la seva cura i conservació.

Agraïm a tots els participants la seva implicació i feina per seguir treballant en la conservació de la natura, moltes felicitats!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
A %d bloguers els agrada això: