Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Si els aiguafredencs del s.XIX…

Quan al segle XIX, els vilatans i vilatanes d’Aiguafreda van aconseguir que la resclosa de la riera de Martinet no entrés en ús, poc que es devien pensar, que gairebé 200 anys més tard, els seus paisans, engrescarien a tanta gent per recuperar la resclosa.  Després d’un any de feina, la resclosa ara llueix sobre la riera de Martinet.

Aquest dissabte, l’associació Martinet i Associació Hàbitats junts amb el Cercle de voluntaris dels Parcs Naturals i el Parc Natural del Montseny, una trentena de persones han posat punt i final a la restauració. El grup es va dividir en dos, mentre uns acabaven de posar a punt la resclosa i la guarnien amb un hotel d’insectes, els altres, pujaven una fins al gorg de la sort, a fer la tradicional inspecció del Projecte Rius, podent determinar la molt bona qualitat de la que gaudeix la riera.

 

La restauració de la caseta que acull a la comporta, endreçar l’espai, col·locar l’hotel d’insectes i fer els últims retocs estètics han estat les tasques principals del grup de voluntaris de la resclosa. Els insectes, animals pol·linitzadors essencials per a la reproducció de les plantes, cada vegada tenen més dificultats per trobar espais on passar l’hivern o reproduir-se, especialment els individus que viuen sols (com algunes abelles o vespes, papamosques o borinots). Els hotels d’insectes aporten hàbitats artificials per aquests animals. Normalment s’utilitzen prop d’horts urbans, ja que per a l’agricultura, la pol·linització és bàsica i dins de l’ecosistema urbà, el refugi per aquesta fauna encara  és més complicat. En el cas de la resclosa, potser no compleix un objectiu ecològic, però de ben segur que ens ajudarà a comprendre millor l’ecologia dels insectes i apropar-nos una mica més a la natura.

 

Tot i que a primer cop d’ull, ja es veu que la riera de Martinet és una riera amb un estat de salut envejable, sempre ens queda el dubte de si trobarem alguna sorpresa.  En aquest cas la sorpresa van ser els periòdids i els leptoflèbids, que ens han fet assolir la màxima qualitat en l’índex de macoinvertebrats. Complementant la inspecció amb un bon estat de conservació del bosc de ribera, gairebé cap detecció d’alteracions importants i cap anomalia en l’anàlisi fisicoquímic, vam determinar l’excel·lent estat de la riera.

 

Ara a ja toca gaudir de l’espai!

 

Moltes gràcies a tots els participants.

LogoMartinet5x5.jpg

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament d’Aiguafreda i l’ajuntament de Seva.

territori_h3

Imprimir

ajaiguacolor2

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores
A %d bloguers els agrada això: