Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

El Riu de Bitlles a inspecció

Enguany l’Ajuntament de Riudebitlles ha apostat per donar a conèixer el Projecte Rius als veïns i veïnes del poble i voltants.

Hem programat dues sortides formatives  i hem fet la inspecció amb ells tant a la primavera com a la tardor. Això ens permet fer-ne una petita comparació i esperem que també serveixi per animar-vos a participar de nou al projecte, fent reviure l’esperit del grup de voluntaris entre pèlags i rescloses que havia fet seguiment de la mateixa zona anys enrrere.

Les dues inspeccions s’ha fet al mateix punt, a la zona del pèlag bullidor, conegut per la gent del poble com a antic lloc de bany. És un tram interessant, força natural però amb alguns indicis de l’activitat humana i de la seva relació amb el riu.

DLhifApWkAADPtl

Apart d’haver-s’hi banyat molts veïns ens parlen de la petita presa que regulava el flux del riu just després del pèlag i que estaria relacionada amb els regs dels camps agrícoles propers. Avui en dia encara veiem alguns blocs de pedra però l’estructura sembla haver quedat naturalitzada i forma part d’aquest ecosistema sense pertorbar-lo.

És un tram amb un Índex d’hàbitat fluvial elevat, per sobre de 60 punts! Això ens indica que és un medi fluvial ben constituït que ofereix varietat de refugis i recursos als organismes que l’habiten.  Serà un lloc excel·lent per al desenvolupament de les comunitats de macroinvertebrats, per exemple, perquè hi trobem aigües ràpides, aigües lentes, algues i molses, branques i còdols i en definitiva molta heterogeneïtat. Amagatalls i aliment per a tots els gustos!

El bosc de ribera es considera en bon estat. És continu al llarg del tram, té forma de bosc esclarissat o bé de canyissar i connecta amb ecosistemes més o menys naturalitzats que actuen com a frontissa, com una transició suau fins al medi urbanitzat, de manera que els organismes del riu no estan gaire amenaçats per la proximitat d’infraestructures o activitats humanes nocives.

En cap de les dues visites hem fet una revisió exhaustiva de la vegetació i la fauna del bosc de ribera però si que destaquen algunes espècies interessants com la cua de cavall, una planta amb propietats medicinals, especialment antifúngiques, que s’utilitza en agricultura per combatre algunes plagues. També hem trobat algunes espècies invasores, com el cranc americà (Procambarus clarkii), el raïm de moro (Phytholacca americana) o la canya americana (Arundo donax) molt present en tota la llera. I durant la primavera fins i tot vam identificar alguns rastres de senglar (Sus scrofa).

Pel que fa a les alteracions ens encanta comprovar que pràcticament no n’hi ha, fora d’algunes deixalles detectades en la inspecció de primavera (probablement arrossegades després de les pluges). A través de l’anàlisi fisicoquímic tampoc hem detectat alteracions importants i hem trobat tots els paràmetres dins de la normalitat.

Per últim, l’índex de macroinvertebrats ha variat una mica entre una inspecció i l’altre. Mentre a la primavera vam trobar families molt exigents com ara larves de Lèstids i Cenàgrids i algun tricòpter que ens indicaven una qualitat BONA, aquesta la tardor no hem tingut tanta sort. Segons les famílies que hem identificat la qualitat seria MEDIOCRE, però no patiu! segur que si haguéssim investigat una mica més haurien sortit!

 

Felicitats, doncs, als voluntaris que heu assistit a les dues inspeccions i heu contribuït a reactivat l’interès per aquest tram del riu. Esperem que algun s’animi a reprendre les inspeccions del pèlag bullidor durant les següents campanyes!

Ambdues inspeccions s’han organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles i la Diputació de Barcelona.

logos aj.Riudebitlles

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores