Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Malalties infeccioses dels amfibis. Què hi podem fer?

IMG-20170223-WA0001Sovint, durant les inspeccions, teniu l’oportunitat d’observar tritons, granotes i capgrossos. Quan ho feu heu de ser molt curosos amb aquests organismes que són especialment sensibles als canvis ambientals.

Darrerament s’ha detectat un fort declivi de les poblacions d’amfibis a Catalunya i a tot el món. Una de les causes és la transmissió d’una sèrie de malalties infeccioses que s’han estès amb la dispersió d’espècies exòtiques arreu del món.

Els fongs, bacteris, virus i tot tipus de patògens que provoquen malalties evolucionen al llarg del temps en relació als seus hostes, és a dir, s’adapten als canvis dels organismes als quals infecten. D’aquesta manera els patògens d’espècies que es troben separades geogràficament es van diferenciant i fins i tot hi ha malalties que existeixen només en determinades regions.

Quan traslladem un animal o una planta d’un lloc a un altre hem de tenir present que podem estar transportant amb ell patògens propis del seu hàbitat que no sabem com reaccionaran en el nou medi.

Mentre que l’espècie exòtica ha estat en contacte amb elles i pot tenir mecanismes de defensa, la flora i fauna autòctona no sempre estarà preparada per combatre-les i podem observar mortalitats massives o inclús la desaparició d’espècies en algunes localitats.

Actualment s’estan fent esforços per combatre malalties com la quitridiomicosi, el  ranavirus o el red leg, que provoquen símptomes com rugositat i acumulació de pell morta, vermellor en la part ventral, lesions o hemorràgies, letargia, manca del reflexos motors i posicions poc habituals com ara seure amb les cames separades del cos.

amfibis quitriodiomicosi

granota afectada per la quitridiomicosi

Diagnosticar aquestes malalties sobre el terreny és difícil, calen proves clíniques i la participació d’experts, però entre tots i totes podem evitar que les malalties s’estenguin i alertar si detectem amfibis malalts.

A través del Projecte Rius fins a 3000 persones participem de la recollida de dades i contribuïm a conèixer l’estat dels nostres rius. Mentre ho fem hem de procurar que el nostre impacte sigui positiu!

 Per tot això cal que tinguem cada vegada més presents algunes recomanacions:

  • Eviteu manipular els animals. Per a fer-ho cal ser molt respectuós i comptar amb els coneixements adequats i les autoritzacions pertinents
  • Si detectem possibles símptomes de malaltia hem de comunicar-ho a les autoritats competents: el Cos d’Agents Rurals (93 561 70 00) i el Servei de Fauna i Flora (93 567 42 00)
  • Com sempre, després de visitar el riu cal desinfectar el material i que hem utilitzat i les botes.

Aprofitem per compartir amb tots vosaltres el protocol que ha desenvolupat el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat i que recull aquestes i d’altres mesures per tal de que entre tots evitem la propagació de malalties que amenacen la fauna local. Protocol_amfibis

I també un informe del projecte Life Tritó on podeu llegir una mica més sobre aquestes malalties i com es desenvolupen. Life Tritó_Malalties_amfibis

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 01/12/2017 by in Associació Hàbitats, Fauna, Inspeccions de riu, Projecte Rius.

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores