Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Finalitza el programa de custòdia fluvial al Besòs

En diciembre de 2017 ha finalizado el programa de custodia fluvial participativa en el Besòs que Asociación Hábitats inició el año 2016 en Aiguafreda, Bigues i Riells y Les Franqueses del Vallès – Canovelles en el marco de la subvención de promoción y consolidación de la custodia del territorio del Departamento de Territorio y sostenibilidad de la Generalidad de Cataluña.

El programa ha permitido la ejecución de acciones diversas encaminadas a preservar los ecosistemas fluviales de estos municipios y el patrimonio sociocultural a través de actuaciones de conservación y mejora que han incorporado la participación social, la educación ambiental y el voluntariado.

A Aiguafreda las actuaciones se han centrado en la recuperación del patrimonio sociocultural del arroyo de Martinet, gracias al esfuerzo de voluntarios y voluntarias que han logrado la antigua presa y el canal de riego del siglo XIX. También se ha favorecido la biodiversidad con la creación de refugios para aves e insectos. Actualmente se trabaja en la habilitación de un itinerario sensorial especialmente adaptado a personas ciegas o con visión reducida a través del arroyo de Martinet. Este proyecto se ha realizado conjuntamente con la Asociación Martinet, así como de los ayuntamientos de Aiguafreda y de Seva y del Parque Natural del Montseny.

A les Franqueses del Vallès i Canovelles les feines s’han focalitzat a l’entorn del riu Congost i de la riera de Carbonell. La principal premissa ha estat realitzar el manteniment de la restauració ecològica duta a terme en anys anteriors, reforçant la cobertura vegetal i seguint amb la retirada de vegetació invasora i debilitació de la canya de Sant Joan. Cal destacar la recuperació del conjunt patrimonial de la font de Santa Digna. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, els consistoris de Les Franqueses del Vallès i de Canovelles, i molts voluntaris i voluntàries locals.

Per últim, a Bigues i Riells les accions han pres un caire més divers. D’una banda s’ha fet el manteniment de les basses i safarejos de la finca en custòdia “La Central del Fai”, afavorint la reproducció d’amfibis i rèptils. D’altra banda, s’han renovat els plafons interpretatius del passeig del Tenes i s’han condicionat alguns camins d’accés al riu Tenes. Tot plegat ha estat possible gràcies a l’ajuda de l’Associació Boscos 94, l’Ajuntament de Bigues i Riells i els propietaris dels terrenys.

Amb la finalització del programa de custòdia, Associació Hàbitats ha realitzat diverses sessions de treball per debatre sobre el futur dels projectes de custòdia, així com l’inici de nous projectes en localitzacions diferents. Tot plegat prendrà forma durant el primer trimestre de 2018.

Amb el suport de:

Con la colaboración de:

aiguafredaImprimirFranquesescanovelles

vigas

 

Martienet    Boscos94

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores