Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Descoberta del riu Congost en el marc de la plantada popular de Montmeló

Desfiant el vent i la pluja, Associació Hàbitats vam poder participar a la Plantada popular de Montmeló, juntament amb el Grup d’Ornitologia del Tenes i el Grup d’anellament Parus per fer la descoberta del riu Congost.

Els polígons industrials i el soroll del circuit de Montmeló eren ben visibles a simple cop d’ull, però… i el riu Congost quina qualitat ecològica té?

Amb els participants a la jornada vam poder comprovar que l’hàbitat fluvial pateix algunes alteracions, però permet varietat en la vida aquàtica. El bosc de ribera a la ribera dreta gaudeix d’una qualitat moderada, a la ribera esquerra queda en deficient degut a la baixa connectivitat amb els ecosistemes adjacents.  Hem pogut observar que el tram no presenta moltes alteracions importants, però sí que hi són ben visibles les restes de tovalloletes higièniques que els últims anys apareixen sovint als nostres rius.

L’anàlisi fisicoquímic ens ha revelat que tots els paràmetres es torben dins la normalitat exceptuant la concentració de nitrats, que és força elevada, de 20mg/l.

I per últim, amb l’ajuda d‘uns intrèpids participants, hem torbat gran varietat de macroinvertebrats: oligoquets, limnèids, asèl·lids, bètids, cènids, quironòmids… que ens han revelat que la qualitat ecològica del riu Congost queda en la categoria de deficient.

Tots plegats hem pogut gaudir d’un dia de descoberta i millora de l’entorn fluvial de Montmeló, moltes gràcies a tots i totes!

Amb el suport de l’ajuntament de Montmeló i:

MAPAMA+FB+20AÑOS_COLOR_DIGITALtreball_h3

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores