Tota l'actualitat de l'Associació Hàbitats i el Projecte Rius

Voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 treballem a través del voluntariat i l'educació en un model de custòdia participativa on persones i diferents col·lectius col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori, especialment dels riu i rieres. En aquest blog trobaràs tota l’actualitat de l’Associació: què fem, com ens organitzem, les activitats i projectes en els que pots participar! Et convidem a seguir-nos per no perdre’t cap detall.

Informe RiusCat 2017

Projecte Rius és la xarxa de voluntariat ambiental més gran de Catalunya.

Durant el 2017, 3212 voluntaris i voluntàries han mostrejat 175 trams entre la primavera i la tardor.

analisi social

ambits territorials

El projecte, que funciona ininterrompudament des de 1997, ha anat incorporant variacions en la metodologia i afinant la manera de recollir les dades. Cada cop són més uniformes i comparables. Finalment s’ha aconseguit unificar les dades recollides des de 2005 fins a l’actualitat, una sèrie de dades de 12 anys.

Enguany s’han recollit 269 inspeccions de 175 trams diferents, distribuïts en 16 conques i subconques, tant internes com intercomunitàries. Dins de l’anàlisi hidromorfològic s’han extret les següents conclusions:

  • S’ha millorat la recollida de dades de l’índex d’hàbitat. Els voluntaris i voluntàries han pogut afinar les observacions, podent afegir l’absència d’alguns ítems d’heterogeneïtat, pel que el resultat ha estat que el 71% dels hàbitats presenten alteracions o es troben empobrits.
  • D’altra banda, el bosc de ribera presenta una qualitat mitjana. Les principals causes que en limiten la millora són la manca de connectivitat amb els ecosistemes adjacents i la homogeneïtzació de la vegetació de ribera, accentuada per la l’expansió d’algunes espècies exòtiques.
  • La severa sequera patida durant l’estiu i la tardor de 2017 es veu reflectida en les dades aportades pels grups de voluntariat. En aquest sentit, s’observa la disminució significativa del cabal al llarg dels anys.

bosc de ribera

  • Els trams analitzats sovint es troben en nuclis urbans o semiurbans, alhora que els voluntaris busquen espais agradables i amb cert grau de naturalitat. Per això, la majoria de trams combinen usos urbans, agraris i naturals. Les deixalles són presents al 70% dels trams, i hi predominen els residus sòlids urbans.

Pel que fa a la qualitat fisicoquímica, es troben pocs trams amb resultats anòmals en les diferents variables. Tot i així, a la primavera el 28% dels trams tenen una concentració de nitrats per sobre de 20mg/l. O a la tardor, el 72% tenen una saturació d’oxigen insuficient.

Amb l’anàlisi estadístic s’ha pogut comprovar que no hi ha una evolució clara de la qualitat de l’aigua segons l’índex dels macroinvertebrats. Sí que es detecten diferències entre els diferents anys, també s’observa que hi ha una correlació clara entre l’índex dels macroinvertebrats i la qualitat del bosc de ribera, la temperatura i la concentració de nitrats. Al 2017, els trams amb qualitat bona o molt bona representen el 59% dels trams a la primavera, mentre que a la tardor aquest percentatge disminueix fins al 37%. Tant sols el 6% dels trams presenten qualitat dolenta.

macros

El 2017 s’han fet, s’han realitzat 3.517 citacions de fauna i flora, de les quals 226 han estat d’espècies exòtiques i 14 d’espècies protegides en la categoria A o B, segons la llei DOGC núm. 5113, 17-04-2008.

Podeu descarregar l’Informe RiusCat 2017 complert en aquest enllaç

Amb el suport de:

MAPAMA+FB+20AÑOS_COLOR_DIGITAL

treball_h3

One comment on “Informe RiusCat 2017

  1. Retroenllaç: Una iniciativa per conèixer i preservar els nostres rius | betevé Web

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores