Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Aquest estiu et banyaràs al riu?

mujer-joven-que-se-divierte-bajo-cascadas-en-el-bosque_1150-3714

Refrescar-se al riu és un dels atractius de l’estiu. No obstant, cal tenir en compte que es tracta d’ecosistemes molt vulnerables a la pressió humana, especialment, si són freqüentats per moltes persones a la vegada i en un breu període de temps. Per aquest motiu és molt important prendre una sèrie de mesures respectuosos amb l’entorn. Tot seguit plantegem les preguntes que cal fer-nos abans d’anar al riu amb tot l’equipament per a passar-hi el dia:

1. Estàs segur que és permès el bany? Molts gorgs i rieres estan protegides per ordenances municipals que prohibeixen o regulen el bany amb l’objectiu d’evitar malmetre la biodiversitat de l’espai. El bany en un espai on no està permès pot comportar multes de fins a 500€. En alguns llocs, l’ajuntament regula el bany mitjançant el pagament d’una taxa als visitants, que en general s’inverteix en educadors ambientals i en el manteniment dels mateixos espais de bany. Per evitar sorpreses d’última hora consulta a l’ajuntament corresponent abans de desplaçar-t’hi!

2. Estàs segur que hi pots arribar amb cotxe o moto? Molts camins d’accés a gorgs o rieres romanen tancats als vehicles a motor per preservar la flora i la fauna de l’impacte dels pneumàtics i del soroll. Per aquest motiu és molt important que segueixis les indicacions i senyalitzacions, algunes de caràcter especial durant l’època estival. Arribar-hi a peu és sempre la millor opció, evitarem malmetre els senders, farem exercici i optarem per anar lleugers d’equipatge!

3. T’hi quedes a dinar? D’acord, però sigues ben curós en la recollida de la brossa que generis. Tingues present que el 36% dels incendis que es produeixen durant aquestes èpoques són causats per la negligència humana (només el l’11% són per causes naturals). En aquest sentit, res de barbacoes al bosc; inclús les àrees especialment habilitades per a barbacoes solen estar clausurades a l’estiu. Igualment perillós per al risc d’incendis és deixar el vidre exposat al sol i també les cigarretes mal apagades. Tot plegat té solució: recollir a consciència les deixalles i restes de menjar i, si no pots renunciar a fumar, equipar-te amb un cendrer amb tapa. La consigna és deixar l’espai millor de com l’has trobat!

4. I no vols renunciar a l’ambient festiu, oi? El xivarri i la música estrident pertorben la fauna i també la resta de persones que comparteix l’espai amb tu, així que potser no és el millor lloc per dur altaveus, tot i que sempre pots utilitzar auriculars! Altres estris com taules de pícnic, gandules, bicicletes i inflables són gairebé un imprescindible per nosaltres, però suposen una invasió per la fauna. Si no estàs disposat a renunciar a cap d’aquestes comoditats, potser hauries d’optar per una altre espai, com la piscina d’aquell amic…

5. I abans de capbussar-te… recorda: tot i que el bany al riu forma part de la naturalesa humana, hi ha molt a dir sobre la manera com ho fem. Capbussar-se estrepitosament, o jugar dins l’aigua si sou una colla, altera els hàbitats dels organismes que hi viuen, ja que remou els substrats. Si, a més, freqüenteu diferents espais de ribera sense desinfectar els estris (xancletes, ulleres, inflables) podeu contribuir a l’expansió d’espècies de caràcter invasor, com el musclo zebra (Dreissena polymorpha), o malalties que afecten els amfibis, com la quitridiomicosi. Una altra cosa a tenir en compte és que la protecció solar en contacte amb l’aigua crea una pel·lícula d’oli que minva la presència d’oxigen degradant la qualitat de l’aigua i, en conseqüència, destrueix la biodiversitat d’organismes que hi habiten i que són imprescindibles per al bon estat ecològic de l’espai.

6. Coda: menys és més! Ves al riu i gaudeix-ne amb respecte, integrant-te amb la natura, generant el menor impacte possible: oblida’t del cotxe, deixa la gandula i els altaveus a casa, ves lleuger d’equipatge. Defugint dels espais més freqüentats i entenent que el teu dret al bany no està per sobre del dret de la resta d’éssers vius als seus hàbitats.

Des d’Associació Hàbitats us desitgem un bon estiu!

Alguns casos pràctics que estan passant a casa nostra:

http://www.aquibergueda.cat/2018/05/23/lincivisme-a-la-riera-de-merles-se-sancionara-a-partir-daquest-estiu-amb-multes-de-fins-a-3-000-euros/

https://www.segre.com/noticies/comarques/2018/06/23/camarasa_regula_els_usos_la_zona_bany_l_area_recreativa_del_riu_49653_1091.html

http://www.ccma.cat/324/les-planes-dhostoles-fa-pagar-per-accedir-als-gorgs-de-cogolls-en-cotxe/noticia/2853038/

https://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/28807/ja/cal/pagar/cinc/euros/banyar-se/gorgs/torrent/cabana

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 09/07/2018 by in Associació Hàbitats, Denúncia, Educació ambiental, Fauna, Flora.

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores