Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

S’implanten els cabals ecològics per millorar l’estat dels rius catalans.

Foto 1. El riu Llobregat al seu pas per Gironella

Riu Llobregat al seu pas per Gironella

L’any 2006 l’ACA va definir els cabals de manteniment o cabals ecològics de referència. Aquests cabals són específics per cada riu i en determinats punts. Representen el flux mínim d’aigua que cal mantenir de forma regular per evitar alteracions en els hàbitats i pèrdues de biodiversitat. Per tant asseguren una bona estructura i funcionalitat dels ecosistemes aquàtics.

Per això dins la directiva marc de l’aigua ja es preveu l’establiment d’aquest tipus de mesures de protecció per tal de garantir la sostenibilitat dels ecosistemes fluvial a llarg termini.

Què fa que baixi el cabal?

La resposta a aquesta pregunta és complexa i a la vegada molt palpable. Les reserves hídriques del territori depenen en bona mesura de la climatologia. Al  mediterrani els cabals de molts rius varien de forma significativa entre estacions i també poden oscil·lar fortament entre un any i un altre a causa de les variacions en les precipitacions.Un altre factor clau és el consum. La major part de l’aigua que consumim, tant en els processos industrials com a casa, és aigua dolça i prové dels nostres rius i aqüífers. També fem ús de l’aigua per regar els camps i per produir energia, per exemple. Tot aquest consum sumat a les dinàmiques d’escassetat d’aigua que es donen de forma natural fan minvar molt les reserves de les conques fluvials.

La contraposició entre la preservació del medi ambient i el consum d’un bé tant preuat és difícil de resoldre. L’Administració pública ha mirat d’incorporar esmenes i aportacions de diferents sectors. El resultat és un pla d’implantació progressiva i generalitzada, on s’han fixat uns cabals que caldrà respectar per llei i que preveu sancions si no es compleixen. Per assolir un cert consens el Govern ha establert, finalment, uns cabals de manteniment inferiors al que reclamaven les entitats ecologistes i també estudia com minimitzar l’impacte d’aquestes mesures sobre els usos actuals de l’aigua. Cal tenir en compte que darrere aquest consum hi ha  interessos econòmics molt importants.

El darrer 1 de juny va entrar en vigor la primera fase, que afectarà a les conques del Llobregat, la Muga i el Foix. Per exemple, en el cas del riu Ter haurà d’assegurar un cabal mínim al Pasteral (entre l’1,77 i els 2,22 m3/s), al seu pas per Girona (entre 3 i 3,55 m3/s) i a la seva desembocadura a Torroella de Montgrí (entre els 2,64 i els 4,29 m3/s). Pel que fa al Llobregat, haurà de portar un cabal a la sortida de la Baells entre els 0,6 i els 0,9 m3/s, mentre que el seu afluent, el Cardener, haurà de dur entre 0,45 i 0,56 m3/s a la sortida de Sant Ponç.

La segons fase s’iniciarà l’any 2020 i cobrirà la resta de conques internes de Catalunya. Fins aleshores caldrà seguir negociant amb tots els agents implicats, i establir les compensacions i acords necessaris que en permetin complir amb els objectius marcats.

Fonts:

Cabals de manteniment o ecològics – Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2016-2021

Catalunya implanta per primera vegada els cabals ambientals de manera generalitzada per a millorar l’estat dels rius.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 17/07/2018 by in Associació Hàbitats, Educació ambiental.

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores