Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori
En motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental volem compartir amb volsatres la necessitat de ser respectuosos amb l’entorn i les espècies amb qui compartim el plantea, tots els dies de l’any i en qualsevol circusmtància.
Per contribuir-hi, enguany Projecte Rius pararà especial atenció als amfibis. Els amfibis són un dels grups faunístics més amenaçats del món, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Al voltant del 40% de les espècies conegudes estan amenaçades i les poblacions estan decreixent bruscament des de la dècada dels 80. Les principals causes d’aquest declivi son la pèrdua d’hàbitats, la contaminació, els efectes derivats del canvi climàtic i les malalties emergents.
És molt important que els voluntaris i voluntàries del Projecte Rius prenguin consciència d’aquest fenomen i com abordar-lo durant la inspecció fluvial. Conductes com observar sense intervenir ni manipular aquests animals, desinfectar el material de la inspecció després de cada ús o alertar les autoritats en cas de detectar anomalies com mortalitats massives o indici de malalties com la quitridiomicosi poden contribuir decisivament a la supervivència d’aquestes espècies.
Voleu saber-ne més? Tots aquets continguts els anirem ampliant durant els propers mesos i els podreu consultar al web www.projecterius.cat i al blog https://custodiafluvial.wordpress.com/. A més, durant la primavera celebrarem diferents activitats i tallers on aprofundirem sobre els amfibis i rèptils que viuen al nostre territori. Les activitats seran gratuïtes i obertes a tothom, hi esteu convidats! Podreu consultar el calendari d’activitats a través d’aquest enllaç: http://www.projecterius.cat/calendari/
Aquesta iniciativa es desenvolupa amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Herpetologia i Paisatges Vius i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Amb la col·laboració de:
Amb el suport de: