Projectes de custòdia fluvial

Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

La importància dels aiguamolls i les zones humides

Avui volem commemorar la primera convenció internacional, celebrada el 2 de febrer del 1971 a la ciutat de Ramsar (Iran), que va reconèixer la importància dels aiguamolls i les zones humides a escala mundial. D’aquesta en va sorgir el primer tractat internacional per a la protecció dels valors ecològics, econòmics i socials d’aquests espais del qual se n’extreu la llista de zones humides protegides d’interès internacional.

Us facilitem aquí els enllaços perquè pugueu consultar el Text del conveni internacional de Ramsar i la llista de la UNESCO dels països que participen en aquest tractat. I us convidem, sobretot, a que feu una ullada al mapa interactiu de l’organització internacional Ramsar perquè pugueu conèixer totes les zones humides d’interès mundial inscrites.

A Catalunya, trobem quatre zones d’importància ecològica inscrites a la llista Ramsar: el Parc nacional d’Aigües Tortes i l’estany de Sant Maurici, el delta de l’Ebre, l’estany de Banyoles i els aiguamolls de l’Empordà. Això no vol dir, però, que siguin les úniques zones humides del territori. Des del departament de territori i sostenibilitat, s’han inventariat unes 329 zones humides a Catalunya de les que podeu veure les característiques en fitxes descriptives organitzades en conques hidrogràfiques.

La importància d’aquests zones rau en bona part en els múltiples serveis ecològics que desenvolupen  ja que es tracta d’ecosistemes molt productius i rics. A continuació us anomenem uns quants d’aquests serveis:

  • Protecció contra els temporals i les inundacions: actuen com a esponges durant els episodis de grans temporals i inundacions.
  • Reciclatge de nutrients i contaminants: actuen com a filtre i redueixen l’excés de nutrients i altres substàncies mitjançant, en gran part, la seva vegetació.
  • Reservoris de carboni: Aquests ecosistemes tenen una alta productivitat de massa vegetal que en molts casos s’acaba emmagatzemant en torberes.
  • Reservoris de biodiversitat: tenen una alta capacitat d’albergar en poc territori una gran quantitat de diversitat biològica de gran valor científic, cultural, econòmic, etc.

És molt important, doncs, que no oblidem la gran importància de realitzar una gestió adequada i sostenible d’aquestes zones arreu del món.

Acabeu de passar un molt bon dia internacional dels aiguamolls i les zones humides!

Dia internacional dels aiguamolls i les zones humides

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 02/02/2019 by in Associació Hàbitats.

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores