Custòdia fluvial

Comença un voluntariat ambiental a Catalunya! Adoptar un riu vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'un tram fluvial. Des de 1997 el Projecte Rius treballa en un model de custòdia participativa on les persones i entitats locals col·laboren i són protagonistes de la conservació del territori

Visitem el riu Daró i els amfibis que hi habiten

El passat dissabte 16 de març vam fer la primera de les activitats previstes d’aquesta primavera. L’activitat es va iniciar a la plaça de la Creu, al petit nucli de Cruïlles, a tocar de la Bisbal d’Empordà. D’allà vam apropar-nos a la zona de la palanca, un punt del riu transitada per excursionistes, ciclistes i veïns de la zona que s’apropen al riu a gaudir de l’entorn. Després de recórrer uns metres riu amunt vam triar un bon punt on fer la inspecció.

Com és habitual per l’època de l’any, l’aigua fluïa però molt lentament i a la zona de la palanca s’infiltrava sota terra i vèiem com el flux d’aigua quasi desapareixia. En el tram que vam poder estudiar, però, hi vam trobar un hàbitat ric i complex amb poques alteracions i un bosc de ribera ben constituït.

Les condicions fisicoquímiques de l’aigua també van sortir correctes però no vam poder calcular la concentració de nitrats. L’índex de macroinvertebrats ens va donar un resultat mediocre, malgrat que l’expectativa era alta. Tot i que ens va fallar l’anàlisi de nitrats els companys de SITRA, entitat local, ens van explicar que a la zona solen detectar concentracions elevades de nitrats, és una bona pista del que podria estar passant. Hi haurem de tornar un altre dia a comprovar-ho 🙂 !

Després de la inspecció, com a presa de contacte amb el punt, vam tornar a la palanca per centrar-nos en els amfibis. En Iago, de la Societat Catalana d’Herpetologia ens va explicar una mica més què són les malalties emergents i com afecten, o poden afectar, als amfibis a Catalunya i a tot el món. Vam parlar de la quitridiomicosi, el ranavirus i el dermocystidium però sobretot de com els experts estan fent-ne seguiment i de com podem col·laborar nosaltres, els naturalistes aficionats i voluntaris ambientals.

Aprofitant l’expertesa d’en Iago i alguns dels participants vam posar en pràctica tant les mesures de seguretat apreses com les consignes per identificar amfibis que van compartir amb nosaltres. Vam poder veure i identificar diversos exemplars de gripau comú (Buffo buffo), granota pintada (Discoglossus pictus), reineta (Hyla meridionalis) i salamandra (Salamandra salamandra), a més d’un munt de capgrossos que anunciaven que l’època reproductiva ja és aquí.

Un matí ben complet i tot un èxit, realment va ser un punt interessantíssim per parlar d’aquests animals tant amenaçats i conèixer de la mà d’experts què cal fer per protegir-los.

I abans de marxar… desinfectant el material!

Recordeu que és permès manipular fauna salvatge sense tenir permís i els coneixements necessaris i que, a més a més, és perillós per nosaltres i per l’animal. Per això des del Projecte Rius procurem donar-vos eines per apropar-nos a la natura amb respecte, observant sense intervenir i incidir de forma positiva en la seva conservació. Podeu consultar el tríptic sobre malalties emergents i bones pràctiques a la nova secció del web http://www.projecterius.cat/herpetofauna-i-bioseguretat/ on aviat trobareu més materials per identificar amfibis i altres propostes d’activitats de camp on veure aquests animals fascinants, acompanyats per herpetòlegs.

territori_h3

logo bo                SITRA_LOGO_JPG

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius

Contacte

93 421 32 16
De dilluns a divendres de 9 a 15 hores